Gruvboomen ger nya möjligheter

Politik2011-10-04 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I Sverige och speciellt i Norrbotten pågår nu en gruvboom som är rekordartad även i ett internationellt perspektiv. Boliden är i slutfasen av sitt stora investeringsprogram i koppargruvan Aitik, LKAB siktar på att gå från 27 miljoner ton till 40 miljoner tons produktion och tre nya gruvor är på väg att öppnas Gruvberget, Mertainen och Leveäniemi.

Dessutom har LKAB en satsning på tillvara ta de sällsynta jordartsmetaller som nu finns i gruvornas sandmagasin, där man tror att produktvärdet kan vara 9 miljarder kr/år under ett antal år framöver.

I Kaunisvaara satsar Northland Resources över 5 miljarder kr för att få igång gruvdrift. Avalon Minerals ansökte i våras hos miljödomstolen att få starta upp en koppar samt magnetitgruva i Viscaria. Utöver detta så sker prospektering på ett flertal platser.

Hur kan det då komma sig att en sådan gruvboom inträffar just nu? Självklart spelar de rådande priserna på mineraler in och den framöver prognostiserade efterfrågan. Men det får inte glömmas bort att Sverige är en relativt ny aktör och att storskaliga prospekteringar just precis bara har inletts.

En viktig förklaring till varför vi har sådan aktivitet idag är att Riksdagen 1992 ställde sig bakom den borgerliga regeringens förslag om att prospektering inte längre skulle äga rum i statlig regi eller med statliga medel.

Ett viktigt motiv var att statens roll på det näringspolitiska området skulle vara att skapa generellt goda förutsättningar för företagande, inte att ge särskilt stöd till prospektering.

Att staten sedan 1993 inte längre gör anspråk på kronoandel ökade även det intresset för prospektering och ett stort antal svenska såväl som utländska prospektörer har funnit det intressant och lönsamt att leta mineraler i Sverige, och en rad fyndigheter leder nu till nya gruvor, vilket givetvis är oerhört positivt.

Storskaliga prospekteringar i Sverige är således ett ganska nytt fenomen och vi har fortfarande förhållandevis låg kunskap om vad som finns i backen, därför är det viktigt att antalet prospekteringar hålls på en hög nivå.

För tjugo år sedan lade en borgerlig regering grunden till dagens gruvboom.

Låt nu dagens gruvboom vara grunden för det nya entreprenöriella Norrbotten som förnyar gamla näringar och där nya näringar etableras för att länet skall kunna utvecklas och vara attraktivt för nuvarande och blivande norrbottningar.