Historia är modernt

"History marketing" är ett begrepp i näringslivet. Det borde det vara även inom arbetarrörelsen.

Framtiden för Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek är ingen struntfråga.

Framtiden för Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek är ingen struntfråga.

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Politik2011-09-26 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

På klassisk arbetarrörelsemark vid Norra Bantorget i Stockholm huserar Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek (ARAB). Det är en guldgruva för alla historiskt och politiskt intresserade.

I arkivlådorna och bokhyllorna finns unika samlingar av böcker, protokoll, tidningar, fanor, affischer och annat material från alla delar av arbetarrörelsen (LO, SSU, Socialdemokraterna, Folkets Hus, Syndikalisterna, Vänsterpartiet, Unga Örnar m m).

Det rymmer även personliga brev och anteckningar från mängder av arbetarrörelsens förgrundsgestalter - Hjalmar Branting, Per-Albin Hansson, Olof Palme, Ingvar Carlsson m fl.

Men nu går dessa historiska skatter en osäker framtid till mötes. Fastighetsägaren, LO-ägda Folkets Hus i Stockholm, vill i framtiden hyra ut lokalerna till någon hyresgäst som kan betala en mer marknadsmässig hyra.

Senast 1 oktober 2012 måste Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek lämna sitt nuvarande guldläge i centrala Stockholm.

De anställda på institutionen är oroliga för hur verksamheten kommer att påverkas.

"Risken är uppenbar att vi förlorar besökare och kunnig personal om vi tvingas flytta ut från stan", säger biblioteksansvarige Hans Larsson till LO-tidningen.

Framtiden för arkivet och biblioteket är emellertid inte en fråga som bara berör 20 anställda på ARAB. Det handlar om inget mindre än arbetarrörelsens identitet och ursprung.

I en läsvärd artikel i tidskriften Tiden nr 5/2010 påpekade Lars Ilshammar, chef för Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek, att det sveper en våg av historieintresse genom det svenska näringslivet just nu.

Det kallas "History Marketing".

"Företagen lär sig skickligt att bevara sin historia och utnyttja den i marknadsföring och varumärkesbyggnad. Historia skapar trovärdighet och ger identitet", konstaterade Ilshammar.

En stolt och framgångsrik företagshistoria stärker den interna företagskulturen och ger stabilitet åt marknadsföringen.

Resonemanget är användbart oavsett om det handlar om bilar, datorer, social reformpolitik eller kollektivavtal. Historien kan användas för att inspirera och ge stolthet även i politiska sammanhang.

Därför borde LO och det socialdemokratiska partiet måna om ARAB:s fina verksamhet.

Lär av näringslivet! En dos "History marketing" kan knappast vara till skada för svensk arbetarrörelse.