I Grekland fick ett nynazistiskt parti, Gyllene gryning, sju procent av rösterna.
- Hellenismens nya gyllene gryning är kommen, sa partiledaren efter valet. För dem som förråder detta fädernesland är det dags att frukta, tillade han hotfullt.
I Malmö inleds på måndag rättegången mot den högerextremist som misstänks för att ha mördat och beskjutit människor, främst då personer med rötterna i andra länder.
I Oslo fortsätter rättegången mot barnamördaren Breivik.
Och de ungerska romerna hukar medan regimens piskor viner över pustan.
Vad är det som händer i Europa?
Bland det positiva är att socialisten François Hollande vann presidentvalet i Frankrike. Nu ska han resa till Berlin för att träffa Angela Merkel och det ligger i bådas intresse att samarbetet fungerar bra. Axeln Berlin-Paris är att räkna med, oavsett vilka som styr.
År 1981 var ett klang- och jubelår för de franska socialisterna. Mitterrand vann presidentvalet och det blev succé i valet till nationalförsamlingen. Vi var ett gäng socialdemokratiska chefredaktörer som blev bjudna till Paris. En dyster man i lodenrock ledsagade oss runt i maktens kvarter. Många programpunkter blev inställda. Makthavarna hade annat att syssla med än att prata politik med skribenter från norr. Partikassören Nils-Gösta Damberg från Utansjö i Ångermanland var reseledare. Han hade en rulle pengar i kavajfickan; detta var före plastkortens tid.
Många misstror Hollande när han talar om att man måste satsa för att övervinna krisen. Högern har alltid haft en förkärlek för hårda åtstramningar och misstrott idén att man ska öka efterfrågan. Sänkta bidrag har istället varit den konservativa idén. Att Hollande lyckas är viktigt, inte minst för att stoppa den farliga extremismen.
Jag ser att Princetonekonomen Paul Krugman, mottagare av Riksbankens pris till Alfred Nobels minne år 2008 och USA:s kanske mest betydande kolumnist, tror att Grekland lämnar eurosamarbetet. Och det tipset ger nog inget jätteodds. Frågan är om vi får en kärna av ekonomiskt starka länder medan de svagare puttas ut ur eurosamarbetet.
Kjell-Olof Feldt var socialdemokratisk finansminister 1982-90, en på sin tid tongivande politiker, skicklig i debatten och fruktad av motståndarna. Nu har han skrivit boken "En kritisk betraktelse om socialdemokratins seger och kris" (Albert Bonnier förlag).
Feldt passar på att ge sina gamla kritiker, främst i fackföreningsrörelsen, svar på tal. Han hade rätt och kritikerna fel, är budskapet. Men varför kommer revisionsberättelsen nu? Boken är ett försök att plädera för att socialdemokratin i än större utsträckning ska acceptera marknadslösningar. Feldt är ju inte för inte ordförande i Friskolornas Riksförbund.
Risken med Feldts linje är ju uppenbar: det genuint socialdemokratiska försvinner. Frågan är vad i Feldts analys som en folkpartist inte kan ställa upp på. Jag har svårt att komma på något. Den gamle finansministern framstår som en politisk teknokrat med ett tydligt besserwisserdrag.
Sedan tycker jag att det är notabelt att det i boken bara finns fyra sidhänvisningar till Olof Palme. Det är ungefär som att skriva en bok om andra världskriget och bara i förbigående nämna Churchill.
Den förre presidenten Bill Clinton bjuder in till ett möte i Chicago i början av juni. Vill man ha ett samtal med Bill och få en bild från mötet kostar det minst 1 500 dollar. Att också få delta i en tackgala där Chelsea Clinton medverkar ökar summan till 5 000. Pengarna berikar inte den tidigare presidentfamiljen utan går till välgörenhet. Clintons har omfattande verksamhet i många länder. I ett land där samhället inte tar så stort ansvar är välgörenhet ett måste - men självfallet är det också så att privata insatser kan förhindra ett kollektivt ansvarstagande. Det är märkligt att det anses fint att ge bort fem miljoner men att en skatt på samma belopp framställs som en konfiskation. Jag är, herr talman, anhängare av ett högskattesamhälle men hyser respekt för att old Bill gör vad han kan.
Norges firar nationaldag 17 maj, på Kristi Himmelfärdsdag. Det finns i år extra starka skäl att hylla grannlandet. Ha det fint i hela Norrbotten.