Den årliga bilbesiktningen är inget jag brukar se fram emot. Men det är naturligtvis bra för trafiksäkerheten att bromsar, hjulupphängning, däck och annat kontrolleras ordentligt och regelbundet.
Det har dessutom alltid varit en ganska smidig procedur.
Jag har fått en tid hos Svensk Bilprovning, åkt dit och fått bilen granskad från topp till tå. Jämfört med andra länder har det även skett till en relativt låg kostnad.
Men nu har regeringen bestämt sig för att även Svensk Bilprovning måste privatiseras. Två tredjedelar av anläggningarna ska säljas ut.
Regeringen vill bland annat sälja bilprovningen i Boden, Kalix, Kiruna, Piteå samt en av anläggningarna i Luleå.
Varför? Finns det ett stort folkligt missnöje med bilbesiktningen? Skriker bilisterna i högan sky över brist på tillgänglighet och service? Knappast.
Till och med det ansvariga statsrådet, finansmarknadsminister Peter Norman, medger att bilprovningen i Sverige fungerat väl.
"Jag kan inte direkt säga att jag har något missnöje att ta fasta på", sa Norman i en riksdagsdebatt 20 januari.
Men likafullt ska en väl fungerande verksamhet styckas upp och portioneras ut till hugade spekulanter.
"Jag anser att utförsäljningen är ideologiskt motiverad", säger S-riksdagsledamoten och trafikutskottsledamoten Leif Pettersson, som under måndagen besökte Vikströms åkeri på Storheden i Luleå.
Andra motiv är faktiskt svåra att se. Privat ägande är helt enkelt bättre än statligt, enligt rege-ringens ideologiska kartbok.
Men verkligheten är ju inte riktigt så enkel. Det räcker med att studera det finska exemplet. Finland privatiserade bilbesiktningen för några år sedan.
Riskkapitalbolag kontrollerar i dag 80 procent av den finska marknaden. Priset på en vanlig besiktning i norra Finland har ökat från 22 till 83 euro.
Det blev alltså inte billigare och bättre för fordonsägarna. Det som skedde var i stället att några riskkapitalbolag kunde börja göra fina vinster och flytta pengar från Finland till skatteparadis.
Även Peter Norman medger att det inte blev bra i Finland. Men den svenska regeringen tror sig ha funnit en metod för att kunna hantera problemet.
"Vi har en plan", som "Sickan" i Jönsson-ligan brukar säga.
Norman och den svenska rege-ringen vill att de privata aktörerna ska slippa ansvaret för de tunga, mer tids- och kostnadskrävande, fordonen.
På så sätt ska kostnaden för vanliga bilister hållas nere, tror Norman och hans kumpaner.
Men det är ingen idealisk lösning.
Dels innebär det ju att de privata aktörerna kan plocka russinen ur kakan och slipper kostnadskrävande investeringar.
Dels betyder att Svensk Bilprovning kommer att ha högre kostnader än de privata anläggningarna och sannolikt tvingas till kraftigare prishöjningar.
Statens egna anläggningar får en konkurrensnackdel.
Det är dessutom oroande för åkerinäringen. Det kommer knappast att bli ökad tillgänglighet och mer service för de tyngsta fordonsägarna.
"Försäljningen av Bilprovningen kan i stället leda till ökade kostnader och ökat krångel för åkerier och bussbolag", tror Leif Petersson.
Pettersson kommer att väcka frågan på nytt i riksdagen 14 februari. I en interpellation ställs kommunikationsminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) till svars.
Det ska bli intressant att höra ministerns svar. Hittills har regeringens besked om bilbesiktningen varit allt annat än klargörande och tillfredsställande.