IF Metall vill öka kunskapen

Politik2012-08-17 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När Stefan Löfven valdes till ny ordförande för Socialdemokraterna innebar det även förändringar i toppen av fackförbundet IF Metall.

Anders Ferbe, 57, tog över ordförandeklubban efter Löfven.

Under torsdagen besökte Ferbe en facklig konferens på Hotell Nordkalotten i Luleå.

I ett pressmeddelande välkomnar Ferbe att både Centerpartiet och Folkpartiet öppnar dörren för förbättringar i arbetslöshetsförsäkringen. Men han beklagar samtidigt att C och FP villkorar förbättringarna med försämringar i lagen om anställningsskydd (las).

"Min uppfattning är att Annie Lööfs och Jan Björklunds uppfattningar om las bygger på en felaktig bild av hur lagen tillämpas", säger Ferbe.

IF Metall inbjuder därför partiledarna till ett samtal om hur las faktiskt fungerar i praktiken på de lokala arbetsplatserna.

Det är bra att IF Metall försöker öka kunskapen om las. Det finns en massa borgerliga fördomar om lagen.

Las är inget hinder för att anställa ungdomar. Däremot ska lagen förhindra att arbetsgivarna sparkar folk på godtyckliga grunder.

Principen "sist anställd - först ut" ser till att det inte blir djungelns lagar som råder när företagen måste dra ned.

Om las inte fanns skulle vi få en brutal arbetsmarknad. Låt säga att det finns en trotjänare som jobbat 30 år i butiken eller verkstaden. Han eller hon är fullt frisk men inte lika kvick som förr. Åldern börjar ta ut sin rätt.

Skrotar man las är det enkelt för arbetsgivaren att bara sparka ut denna 55-plussare i kylan och plocka in en yngre.

Vi får en arbetsmarknad där arbetsgivarna kan välja och vraka bland arbetskraften utan att behöva tänka på konsekvenserna för de enskilda.

Men samtidigt är lagen dispositiv, som det heter med ett fint ord. Man kan göra avsteg från las-listorna, men då krävs dialog mellan fack och arbetsgivare.

Det betyder att facket kan sätta kraft bakom orden och förhandla fram anständiga avgångslösningar för dem som berörs av uppsägningar, om arbetsgivarna vill frångå de lagstadgade turordningsreglerna.

Men utan las skulle godtycket styra. Många, som redan har det tufft på arbetsmarknaden, skulle hamna ännu mer i kläm.

Äldre, småbarnsföräldrar, funktionshindrade, reumatiker och andra grupper som inte anses tillräckligt produktiva skulle drabbas stenhårt.