På den borgerliga kanten har lägre ingångslöner inom servicesektorn beskrivits som lösningen på ungdomsarbetslösheten.
Men det är knappast för dyrt att anställa ungdomar inom hotell- och restaurangbranschen. Faktum är 47 procent av de anställda i branschen är under 26 år!
"Uppenbarligen går det alldeles utmärkt att anställa unga", säger Malin Ackholt, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket (HRF).
Det är inte heller några direktörslöner som erbjuds ungdomarna i branschen.
För en 19-åring är timlönen 92 kronor och 10 öre. Månadslönen är 15 936 kronor.
Löneutvecklingen är inte heller imponerande. Även efter många års yrkeserfarenhet ligger lönen runt 20 000 kronor per månad.
Så många som 38 procent av de anställda i näringen jobbar på minimilön, enligt HRF. Ingen annan bransch har en lika hög siffra.
Sannolikt är det också en förklaring till att många väljer att lämna branschen efter bara några år.
En svag löneutveckling,
i kombination med att osäkra anställningsförhållanden, gör att många söker sig till andra yrken. Kompetent arbetskraft går förlorad.
Därför borde både branschen och politiker snarare fundera på hur man skapar bättre och tryggare arbetsförhållanden i besöksnäringen.
En starkare låglöneprofil är knappast en framgångsväg.