I förra veckans fullmäktige i Piteå gick debatten om skattehöjning varm. Peter Roslund (S) hävdar att Moderaterna inte förstått fördelningsprincipen och fick mothugg av Lage Hortlund (M) som menar att det har man visst det.
På något vis kanske Lage Hortlund har rätt, för visst har även moderaterna en fördelningsprincip, men kanske inte den som Roslund åsyftar.
För trots att Hortlund hävdar att Moderaternas politik har lett till att låginkomsttagarna har fått mer i plånboken får man konstatera att det antingen handlar om önskedrömmar eller illusioner.
SCB:s inkomststatistik visar att inkomstklyftorna i Sverige ökat dramatiskt. Skillnaderna i realinkomst mellan de tio procenten rikaste i landet och de tio procenten fattigaste visar att de rikaste har ökat sina realinkomster med sextiotre procent, medan de fattigaste har en i det närmaste oförändrad realinkomst i dag jämfört med år 1991.
Medelinkomsten i Sverige har under samma period ökat med trettioåtta procent. Så visst, det är en fördelningsprincip, det också.
För en del blir skillnaderna väldigt tydliga. Under jullovet åker en del familjer åker bort på semester, och när lovet är slut, har barnen både upplevelser och presenter att berätta om. Medan många föräldrar har ångest när det inte finns varken julklappar eller julmat på bordet den 24:e. Barn som blir ledsna, barn som tar vuxen ansvar och säger att det inte gör något, och barn som får fantisera ihop sina julberättelser när loven är slut.
Men allt är inte mörker, ABF Piteå Bygden, är en samhällskraft som vill göra skillnad i praktiken. Även i år har man insamling för att se till att barn som lever i ekonomsikt utsatta familjer också ska kunna få julklappar.
Yvonne Burwall på ABF lovordar engagemanget och det bemötande insatsen får från människor. Men det viktigaste är, att hon också påpekar att detta inte är lösningen.
För i grund och botten så är ett samhälle som bygger på "från var och en efter förmåga, till var och en efter behov" jag vill se.
Jag är inte ute efter att ge dåligt samvete, inte på något vis. Njut av julen, visa varandra uppskattning med presenter, tid och en massa kärlek. Det jag önskar mig är dock, snälla, tänk på vilket samhälle du vill ha framöver? Och sedan när ledigheten är över, engagera dig för det.
Det är vad jag önskar mig till jul. Det och lite ledigt för att själv orka fortsätta jobba för det samhälle jag vill se.