Inlandets kryssdrottning

Britta Flinkfeldt Jansson, S-kommunalråd i Arjeplog, kan vara både stolt och nöjd. För första gången sedan början av 1970-talet har Socialdemokraterna egen majoritet i kommunfullmäktige i inlandskommunen.

Britta Flinkfeldt Jansson, S-kommunalråd i Arjeplog, kan vara både stolt och nöjd. För första gången sedan början av 1970-talet har Socialdemokraterna egen majoritet i kommunfullmäktige i inlandskommunen.

Foto: Olov Abrahamsson

Politik2011-05-02 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det talas mycket om krysskungarna Karl Petersen, Luleå, och Sven-Erik Bucht, Haparanda.

Men i Norrbotten finns också en kryssdrottning. 2010 gjorde Socialdemokraterna i Arjeplog sitt bästa kommunalval på 40 år.

53 procent av Arjeplogsborna röstade S. I topp på S-valsedeln stod kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson, som fungerade som en röstmagnet.

Hela 35 procent av S-väljarna i Arjeplog kryssade Britta Flinkfeldt Jansson.

Det är procenttal som inte ens Karl Petersen är i närheten av.

Under söndagen träffade jag Britta Flinkfeldt Jansson i samband med arbetarrörelsens 1 maj-firande i Arjeplog.

Hon är stolt och nöjd över medborgarnas förtroende. Men kommunpolitiken är inte bara en dans på rosor. Ekonomin är inte på topp.

"Vi tvingas ta itu med problem som kommunen borde ha åtgärdat redan för fem år sedan", säger hon.

Flinkfeldt Jansson, som har en lång bakgrund som småföretagare innan hon blev heltidspolitiker, vill dock helst tala om tillväxtfrågor, utveckling och näringspolitik.

"Tidigare var vårt tillväxtarbete ganska ostrukturerat. Men nu har vi sagt att tillväxten ska stå högst på dagordningen i alla kommunala nämnder och styrelser", framhåller hon.

En framgångsrik tillväxt- och näringspolitik är i sin tur nyckeln för att klara den kommunala servicen och välfärden.

Fler jobb och företag lägger grunden för en bättre ekonomi.

Men hon betonar att det inte räcker med det som görs i Arjeplog. Hon efterlyser också bättre statlig uppställning.

De lokala eldsjälarna och entusiasterna behöver ibland uppbackningen av centrala politiska beslut. Regering, riksdag och statliga myndigheter kan inte abdikera från sitt ansvar för den regionala utvecklingen.

"Ett exempel är kravet på riksintag för gymnasieprogrammet BST (bilsystemteknik)", säger hon.

Arjeplogs kommun erbjuder sedan tio år BST-programmet, en utbildning som varit till stor nytta för de många testföretag som är verksamma i kommunen.

Utbildningen anordnas i samarbete med testföretagen samt Umeå universitet och Luleå tekniska universitet.

"Men Skolverket har avslagit Arjeplogs kommun ansökan om riksintag. Det är negativt för testbranschen", säger Flinkfeldt Jansson.

Kommunen har försökt få Näringsdepartementet och Utbildningsdepartementet att intressera sig för frågan, men hittills utan framgång.

Det är allvarligt. Det går inte att begära att Skolverket ska ta regional- eller näringspolitisk hänsyn.

Men regeringen borde se värdet av att trygga en utbildning med betydelse för näringslivet i kommunen.

Biltestverksamheten är en basnäring för inlandskommunen. Under vinterhalvåret är Arjeplog ett centrum för fordons- och komponenttestare från hela världen.

Under några månader ökar invånarantalet i Arjeplog med omkring 2 000 personer.

Europas och Asiens ledande fordons- och komponenttillverkare testar sina produkter i kärvt vinterklimat på de frusna sjöarna.

Varumärken som BMW, Daimler, Audi, Bosch, GM, Aston Martin och Lotus lyser med sin närvaro.

"Biltestverksamheten ger Arjeplog en exklusivitet. Vi ska inte ge bort tomter för en krona. Det går faktiskt att sälja hus i Jäkkvikk för 2,4 miljoner kronor", konstaterar hon.

Flinkfeldt Jansson betonar att Arjeplog inte efterlyser statliga kriskommissioner.

"Men lagstiftarna måste ta hänsyn till att Sverige inte ser likadant ut överallt", säger hon "Strandskyddet är ett annat exempel. I Arjeplog finns hela 8727 sjöar. Det betyder att det finns 2,5 sjöar per invånare. Därför går att bygga mer i strandnära lägen i Arjeplog och andra inlandskommuner."

Den borgerliga regeringen har talat om att luckra upp strandskyddet och tillåta lokala variationer, det vill säga mindre stränga regler i glesbygden.

"Men vi har ännu inte upplevt någon lättnad i Arjeplog", säger Flinkfeldt Jansson.

I Arjeplog är Norrbotniabanan, en ny kustjärnväg mellan Umeå och Luleå, ingen stor fråga. För Arjeplog är det viktigare att utveckla flygplatsen i Arvidsjaur.

"Om vi ska kunna utveckla besöksnäringen så måste det bli billigare att flyga till Arvidsjaur", säger hon.

Britta Flinkfeldt Janssons poäng är att Sverige är ett land med många olika verkligheter. Det som är sant i Luleå är inte alltid en sanning i Arjeplog.

Det är viktigt att politiken tar hänsyn till dessa olikheter. Sverige är ett litet land och det gäller att ta tillvara tillväxtförutsättningarna i alla delar av landet.

På vissa områden är en ort som Arjeplog överlägsen Stockholm. Det går inte att bedriva fjällturism eller biltestverksamhet i Stockholm city.

Därför är det angeläget att det finns infrastruktur, utbildningssystem m m som skapar förutsättningar för utveckling även i Norrbottens inland.

Vi behöver både pendeltågen i Stockholm, Norrbotniabanan och flygplatsen i Arvidsjaur.

Hela Sverige tjänar på att Arjeplog står starkt i den internationella konkurrensen och fortsätter att locka till sig biltestare från hela världen.

Arjeplogs 3 161 invånare bidrar också till den svenska bruttonationalprodukten.