Inte en till Josefin Nilsson!

Ursula Berge, samhällspolitisk chef hos Akademikerförbundet SSR, skriver regelbundet i NSD.

Ursula Berge, samhällspolitisk chef hos Akademikerförbundet SSR, skriver regelbundet i NSD.

Foto: Fotograf saknas!

Politik2019-03-28 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Alla som inte sett filmen ”Älska mig för den jag är” på SvT rekommenderas att göra det.

Den handlar om hur skådespelerskan och Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson blir så brutalt misshandlad fysiskt och psykiskt av en av Sveriges mest kända skådespelare, att hennes kropp och psyke inte längre klarar av att leva. Hon dog 46 år gammal!

Så många måste ha sett hans våld. En del sa till, men alldeles för få. Nu är det ljusmanifestationer för Josefin Nilsson utanför Elverket, en av Dramatens scener, kvällar han spelar.

Skådespelaren Alexander Karim går nu ut och säger att han bojkottar alla produktioner med gubbslem och skitstövlar. Skådespelaren Morgan Alling var utanför Elverket i lördags och deltog i ljusmanifestationen. Det finns många goda män och med #metoo har modet stärkts hos många.

Men nu måste vi oftare gå från tanke till handling.

Ser vi någon kvinna som uppenbart far illa måste vi våga fråga. Ser vi män, (eller kvinnor om det mot förmodan skulle hända), som misshandlar måste vi våga säga till och polisanmäla.

Som arbetsgivare – t ex Dramaten - måste man palla att se och agera. Det är en arbetsmiljöfråga förutom en fråga om vanlig moral och medmänsklighet. De flesta arbetsgivare har medarbetarna som sin största resurs. Så även Dramaten.

Medarbetarnas beteende på arbetsplatsen och utanför är avgörande för företagets renommé och produktivitet, om vi också ska prata i ekonomiska termer. Hur ska en känd kvinnomisshandlare, kunna spela någon vettig roll på en svensk teaterscen? Hur många roller finns som råbarkad kvinnomisshandlare? Det borde vara ett uppenbart fall för omplacering, arbetsbrist, uppsägning, utköp eller nästan vad som. Utom att ge honom utrymme.

Man kan börja i det enskilda fallet. Som kollega, arbetsgivare, vän, publik eller medborgare har vi ett ansvar. Vi måste våga ställa frågan, ställa upp, skydda, polisanmäla och synliggöra.

Själv har jag skrivit under #bojkottadramaten och 9 april 19:00 är jag utanför Elverket. Då är nästa föreställning med honom, om inte Dramaten tagit sitt arbetsgivaransvar långt före dess …

Ur det enskilda kan sedan det generella komma – det som #metoo redan har synliggjort.

Vi måste rasera den sjuka mansnormen med ”alfahannar”, våld och överordning. Den kampen måste vi föra överallt.

Själv pratar jag ikväll med min snart tonåriga son och hans lillasyster. Nu får det vara slut! Inte en till Josefin Nilsson