Jag åkte mjölkbil till Tornedalen

Leif Pettersson, Boden, och övriga S-riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Leif Pettersson, Boden, och övriga S-riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Bodens kommun

Politik2016-03-15 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Fredagen den 26 februari klev jag upp 05.30 för att åka till mejeriet i Luleå. Väl där möttes jag av Anders Zeidlitz för en tur tillsammans med honom på ca 70 mil. 70 mil i mjölkbil till mjölkbönder längst upp i Tornedalen. En tur genom ett otroligt vackert vinterlandskap med många avstickare.

För mig var det en lärorik tur där jag både fick uppleva villkoren för en chaufför i vårt län och samtidigt se hur skiftande vinterväghållningen är, trots att kraven är desamma på alla upphandlade plogare. Smala vintervägar där två lastbilar inte kan mötas utan måste hålla kontakt via radio för att inte försätta varandra i ohållbara situationer.

Jag fick också bekräftat att mycket av våra tunga transporter även i vårt län görs av utländska ekipage. Ekipage som inte i alla lägen håller bästa standard.

Under resan diskuterade vi naturligtvis en hel del om villkoren i åkeribranschen. Vi var helt överens om att om ingen beställer en transport som sker till villkor som inte ryms inom den svenska modellen så skulle inte de transporterna utföras.

För mig blir en viktig slutsats att det utredningsarbete som Transportstyrelsen just nu gör kring beställaransvaret är viktigt. Vi måste få en ordning där den som beställer en transport också har ansvar för att den sker till schyssta villkor. Att det inte är konkurrens genom lönedumpning och åsidosättande av sociala villkor för chaufförerna.

Här är både Åkeriföretagens kampanj ”Fair transport” och Transportarbetareförbundets kampanj ”Fair transport Europé” viktiga för att vi ska få rättvisa villkor. Jag står upp för bägge.

Något som i sammanhanget diskuteras mycket är det s k cabotaget. Cabotage är bestämmelser som ge en utländsk åkare rätt att efter det att man lossat gods i Sverige utföra tre inrikes transporter och sedan ska man lämna landet. Detta följs inte på det sätt man ska. Istället kan utländska fordon i princip vara stationerade i Sverige.

Det är gemensamma EU-bestämmelser som reglerar detta och det är problem i många länder. Ett förslag som jag tycker låter rimligt är att det fordon som utfört en cabotagetransport i Sverige sedan ska åka tillbaka till sitt ursprungsland. Då skulle man ju få kedjan att fungera.

Dessutom är det ju uppenbart att dessa transporter beställs inom vårt land. Återigen beställaransvar skulle lösa en hel del.

För övrigt anser jag att E10:an behöver en rejäl ombyggnad och upprustning.