Jämställdhet är smart politik

Fredrik Lundh Sammeli, S-riksdagsledamot från Luleå, skriver riksdagskrönikor i NSD.

Fredrik Lundh Sammeli, S-riksdagsledamot från Luleå, skriver riksdagskrönikor i NSD.

Foto: Christer Lindström

Politik2015-03-10 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Har du tänkt på att det ibland finns saker som uppmärksammas som egentligen borde förses med en stor varningstriangel? Superbra saker som gör skillnad. Men som samtidigt är en brutal påminnelse om hur tragisk verkligheten egentligen ser ut?

För mig är uppmärksamheten kring utnämningen av statsminister Stefan Löfven till ”Impact World Champion Leader” för FN:s initiativ #HeForShe ett sådant.

Initiativet handlar om att få män att engagera sig i jämställdhetskampen. Ett otroligt viktigt initiativ i sig och jag är stolt över att vi äntligen i detta land har en statsminister som är feminist och som leder världens första feministiska regering.

Men ärlig talat, borde det år 2015 ens rendera en spaltmillimeter att en statsminister eller president tar ansvar för helheten? Tyvärr är det så. Världen är utsvulten på män som tar sitt ansvar i frågan om jämställdhet. Det går inte att blunda för, vi måste vara fler män som kliver fram och engagerar oss för att driva jämställdhetsarbetet framåt.

Vi måste tydligare vara med och ta vår del av ansvaret - på jobbet, i familjen och bland vänner. Ett jämställt samhälle kan vi bara skapa tillsammans.

Jag skulle så gärna vilja möta den man som sakligt kan argumentera varför den ofrihet som vi alla lever under i ett ojämställt samhälle ska bestå. Hör av dig om du läser krönikan ända hit, för vi har en del att diskutera. För mig är det så tydligt, vi är alla förlorare när vi begränsas utifrån våra kön.

Jämställdhet är inte bara rätt, utan smart politik som skapar tillväxt och utveckling. Ett framgångsrikt samhälle kan inte byggas på halva befolkningen.

I söndags var det Internationella kvinnodagen. En dag värd att uppmärksamma men långt ifrån skäl att fira. För visst är det som Jonas ­Gardell skrev på twitter samma dag, ”störande att ­kvinnor inte har fler dagar än kanelbullar”.

Å andra sidan är det inte genom internationella kvinnodagar vi når jämställdhet så 25 till hade inte gjort någon skillnad. Det är i stället det vi gör idag, imorgon och alla kommande dagar som gör skillnad.

Bestäm dig för vad du vill förändra. Själv följde­ jag en klok kamrat och uppmärksammade ­dagen med ett löfte till min äldsta dotter, och alla andra tjejer om att aldrig sluta kämpa för deras rätt att vara sig själva, gå den väg de själva­ önskar och aldrig behöva begränsas eller ­utsättas för hat och hot på grund av sitt kön.

Halva ansvaret, hela lönen och delad föräldraledighet om de väljer att skaffa barn.