Jan Eliassons otroliga resa

Politik2012-03-06 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I förra veckan offentliggjorde Förenta Nationernas (FN:s) generalsekreterare Ban Ki-moon att Jan Eliasson utnämnts till vice generalsekreterare i FN.

Det är hedrande för Eliasson, Sverige, det socialdemokratiska partiet och den skandinaviska välfärdsmodellen. Eliasson har gjort en klassresa som inte är möjlig i jordens alla länder.

Jan Eliasson växte upp i en fattig arbetarfamilj - i ett rum och kök i Kålltorp i Göteborg - på 1940-talet. Men han fick chansen att "stiga från mörkret till ljuset."

Eliasson fick möjlighet att skaffa sig en högre utbildning när Tage Erlander och dåtidens S-regeringar gjorde universiteten tillgängliga för fler.

Livschanserna - i form av en god utbildning - fördelades mer jämlikt. Även en fattig men begåvad arbetargrabb från Kålltorp kunde bli svensk diplomat i världen.

Eliasson har inte glömt sitt ursprung och sina grundvärderingar. I sina tal återkommer Eliasson ofta till engelskt ordpar. Det är orden "passion and compassion" (på svenska: passion och medkänsla).

"Utan passion händer inget i livet. Men utan medkänsla (compassion) händer fel saker", sa Jan Eliasson i vid ett S-seminarium i Piteå 9 april 2010.

Annorlunda uttryckt: Det räcker inte med att brinna för att vinna val och skaffa sig makt. Det behövs även en ideologisk kompass, en värdegrund, en idé om hur samhället ska utvecklas.

För Jan Eliasson och hans parti sammanfattas denna värdegrund i ord som jämlikhet, solidaritet, demokrati och människors lika värde. Alla ska med.

Landets statsminister tycks dock resonera annorlunda.

"Jag vill varna för dem som har visioner.", sa Fredrik Reinfeldt i en riksdagsdebatt i höstas.

Det är ett märkligt uttalande. Politiken behöver färdriktning.

På S-kongressen 1969 citerade Olof Palme den engelske sociologens Richard Henry Tawneys ord om att "det som betyder något för ett samhälles friskhet är det mål som dess ansikte är vänt mot".

Det är ord som är giltiga även 2012. Politiken handlar inte bara om att få nästa stats- eller kommunbudget att gå ihop. Politiken behöver också en idé om hur samhället ska se ut.

Det behövs både "passion och compassion", som sagt.