Katten på råttan - råttan på repet
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Rektor har fått en central roll och är i princip personligt ansvarig för att verksamheten som bedrivs i skolan också lyckas. Kraven uppifrån följs åt av administrativa kontrollåtgärder från övervakarens sida. Allt större krav på dokumentation i form av anteckningar, protokoll, planer och åtgärder hamnar på de som verkar i skolan.
Rektors ansvar är ett smart sätt att garantera att ordning och reda råder bland papper och pärmar i skolans värld. Saker som har blivit viktigare och nödvändigtvis måste göras är bland annat skriftliga omdömen, individuella utvecklingsplaner, lokal pedagogisk planering, åtgärdsprogram , åtgärdsprogramsuppföljningar, elevvårdskonferenser, mentorssamtal och dokumentation kring dessa samt föräldra kontakt, alltså en mängd formaliserade, lagstiftade åtgärder som måste göras före annat.
Finns inte dessa dokument vid en skolverksinpektion prickas skolan och rektorn blir ansvarig.
Administration och organisation har blivit viktigast i skolan under denna regering och dess utbildningsministers extrema krav på ordning och reda.
Ordning och reda i klassrummet eller struktur och ordning i lärandeprocessen är naturligtvis inget som en bra pedagog och lärare kan avstå från. Men då ordning förvandlas till statlig byråkrati och reda till rädsla för överheten då minska utrymmet betydligt för både lärande och fostran i skolan.
Ämneskunskaper hinner man inte fördjupa, utvecklingsarbete av lärande metoder hinns inte med. Lärandets relationella del som fostrar socialt kan man bara glömma bort. Det mekaniska memorerandet blir lösningen så att godkänt kan nås både för eleven, pedagogen och inte minst rektor och skolanordnare vilka kan räkna in de elever som klarar sina nationella prov och de nationella granskningarna av skolan.
Lösningen på skolans problem är inte fler och hårdare lagar, regler och förordningar utan fler vuxna i skolan. En rimlig arbetsfördelning mellan lärande, relationer och administration och en lönenivå som lockar fler vuxna till skolan.
Den 9 - 12 november samlas Lärarförbundet till kongress i Stockholm. Där skall man granska bland annat de över femtusen löftena från politiker under valrörelsen om skolan.
Enligt 54 procent av väljarna var skolpolitiken viktigast i valrörelsen. Viktigare än både sysselsättning, ekonomi och miljö.
Det uppmanar oss till att föra upp skolpolitiken på agendan och ta upp debatten mot den storstadscentrerade liberala skolpolitiken där marknadstänkandet och effektiviseringstalibanismen slagit igenom.