Klok miljösatsning
Peter Roslund, s-kommunalråd, välkomnar satsningen på svartlut i Piteå.
Foto: Pär Bäckström
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Därmed är det i princip klart för start av den första pilotanläggningen i världen som förvandlar svartlut till drivmedel i större skala. Tillverkningen ska ske vid pappersbruket Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå.
Beslutet ligger i linje med oljekommissionens förslag om en satsning på alternativa drivmedel. Transportsektorn (bilar, bussar och lastbilar) är som bekant den överlägset största utsläppskällan av växthusgaser.
Oljekommissionen föreslår därför att Sverige, som ersättning för bensin och diesel, år 2020 ska producera 12-14 TWh (terawattimmar) biodrivmedel årligen från skogs- och jordbruksmark.
"Vårt land har utmärkta mark- och klimatförhållanden för att åstadkomma detta. Samtidigt skapas nya drivkrafter för teknik- och affärsutveckling i de gröna näringarna", skriver oljekommissionen i sin rapport.
I det perspektivet är försöksanläggningen i Piteå högintressant. I korthet är svartlut en biprodukt som bildas vid tillverkning av pappersmassa.
Med hjälp av ny teknik är det möjligt att omvandla svartluten till drivmedel för fordon, ett slags metanol som heter dimetyleter (DME).
"Det vore en stor framgång för Sverige om satsningen i Piteå lyckas. Det ger oss möjligheter att exportera teknik och kunnande", sa Stefan Edman, generalsekreterare i oljekommissionen och s-märkt miljödebattör, när han besökte anläggningen i Piteå förra året.
Vidare betonade han att "svartlutsförgasningen är oerhört intressant och effektiv."
"Den nyttjar markens resurser på rätt sätt. Man tar tillvara biprodukter från skogen som annars inte skulle nyttjas", framhöll Edman.
Men det går inte för politiker och svenskt näringsliv att sitta med armarna i kors. Det gäller att våga satsa nu, så att andra inte hinner före.
Till exempel krävs riskvilligt kapital så att försöket i Piteå kan kommersialiseras. Bland annat borde en del av de enorma vinsterna från den statliga energijätten Vattenfall kunna användas för att utveckla alternativa drivmedel.
Den här typen av miljösatsningar är ingen skogsmulleverksamhet. Den skapar nya möjligheter för Sverige och svenskt näringsliv.
Det ger oss chansen att utveckla ny teknik, nya produkter och nytt kunnande som kan ge landet nya exportintäkter.
Rapporterna från FN:s klimatpanel, som består av 500 experter, ger oss dessutom inget val.
Klimatforskarna är, med enstaka undantag, överens om att vi ser en global temperaturökning som en direkt följd av mänsklig påverkan - det vill säga våra utsläpp av växthusgaser.
Det får drastiska effekter på vår livsmiljö. Kraftiga värmeböljor blir vanligare, liksom stormar och orkaner.
Havsisen i Arktis kommer att försvinna helt under sommarhalvåret, och jordens glaciärer kommer att krympa ytterligare. Havsnivån kommer att stiga kraftigt, vilket innebär en ren katastrof för låglänta kusområden.
Därför gäller det att satsa för att möjliggöra "andra generationens drivmedel" som oljekommissionen talar om - DME, FTD, metanol, biogas och andra miljövänliga alternativ. Satsningen på svartlut i Piteå är ett sådant exempel.