I söndags, den 7 oktober, inföll World Day for Decent Work - dagen då fackliga organisationer över världen genomför demonstrationer, seminarier och andra aktiviteter för anständiga arbetsvillkor. I år var temat det angelägna "For Brighter Working Days - Jobs for Young People".
Med anledning av detta fick jag i fredags chansen att debattera med arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och Företagarnas VD Elisabeth Thand Ringqvist under ett seminarium om ungdomsarbetslösheten. Det blev en tydlig och stundtals livlig debatt.
Arbetsmarknadsministern talade om de insatser regeringen gör, som sänkta skatter, nystartsjobb, jobbgarantin för unga och fler handläggare på Arbetsförmedlingen. Det låter mer än det är.
I verkligheten består ungdomsarbetslösheten och allt fler unga passerar gränsen för långtidsarbetslöshet. Det behövs mer effektiva åtgärder mot arbetslösheten och för fler nya jobb, och framför allt behövs riktade insatser snabbt för att inte ungdomar ska slås ut.
Företagarnas VD efterlyste istället sänkta ungdomslöner. Att arbetsgivarsidan återigen gör ungdomsarbetslösheten till en lönefråga gör mig beklämd.
Arbetsgivare anställer när de behöver folk för att göra jobbet, de anställer inte bara för att det är billigt. Ska det finnas sysselsättning för fler så behövs ökad efterfrågan på varor och tjänster så att produktionen behöver öka.
Dessutom måste det finnas människor med rätt kompetens att anställa. Och just här uppvisar arbetsmarknaden idag stora diskrepanser.
Arbetsgivarna ropar efter välutbildad arbetskraft, samtidigt som allt fler lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper. I en tid när den starkaste konkurrensfaktorn heter utbildning är det oerhört oroväckande.
Jag hade med mig några förslag från LO till fredagens debatt:
Bryt den negativa trenden i grundskolan. Sverige behöver inte tävla om världens lägsta bolagsskatt, men vi behöver toppa kunskapsligan. Investera istället i en skola med kvalitet som ger alla elever de grundläggande kunskaper de har rätt till.
Återinför den grundläggande behörigheten till högskolan på alla yrkesprogram. Den drastiska nedgången i ansökningar visar att ungdomarna är klokare än utbildningsministern. De vet att jobben kräver bra utbildning, och att de kommer att behöva goda kunskaper i matematik, svenska och engelska i framtiden.
Involvera parterna mer i gymnasieutbildningen så att kopplingen mellan skolan och arbetsmarknaden kan fungera bättre.
Garantera varenda 17-åring sommarjobb! Så står ungdomarna bättre rustade med egna erfarenheter, kontakter och kunskaper om arbetslivet.