Sex år med Jan Björklund (FP) och borgerlig skolpolitik blev inget lyft för skolan. I Svenska Dagbladet 11 december läser jag om två stora internationella undersökningar som talar om sjunkande kunskapsresultat.
Svenska elevers kunskaper kan inte mäta sig med andra rika länders, enligt Pirls och Timss.
Från lärarhåll kommer också bekymrade kommentarer.
"Sverige är ett av de fåtal deltagande länder som har försämrat sina resultat under hela perioden. Det duger inte utan det visar att det krävs kraftfulla åtgärder för att vända trenden. Det handlar bland annat om att resurserna måste styras till de elever som bäst behöver det", säger Lärarförbundet ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.
Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbund, konstaterar även att det finns ett stort missnöje i lärarkåren.
"Undersökningen visar att svenska lärare är minst nöjda med arbetsvillkoren i EU, och är även minst nöjda med sitt yrkesval", säger Fjelkner i ett pressmeddelande.
Det är mycket illavarslande signaler och borde leda till viss eftertanke i reeringskansliet. Den nuvarande politiken leder fel.
"Jan Björklund får sluta sticka huvudet i sanden och börja ta ansvar för det han själv gör och inte skylla på 60-talet, kommunerna, lärarna eller oss socialdemokrater", säger Ibrahim Baylan (S) helt riktigt.
I den socialdemokratiska skuggbudgeten krävs bland annat större statliga satsningar på lärarkåren och mindre klasser, vilket är steg i rätt riktning.
Det behövs en politik som prioriterar satsningar på skolan i stället för stora sänkningar av bolagsskatten och krogmomsen.
Enbart sänkningen av krogmomsen (5,4 miljarder kr) motsvarar ungefär 10 800 lärarlöner!
Under sex år har regeringen Reinfeldt prioriterat skattesänkningar före satsningar på den offentliga sektorn.
Det är klart att det påverkar kvaliteten i skolan och annan offentlig verksamhet.