Kvinnorna får betala ett högt pris

TCO-basen Eva Nordmark medverkar regelbundet som krönikör i NSD.

TCO-basen Eva Nordmark medverkar regelbundet som krönikör i NSD.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Politik2016-08-09 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det händer något med jämställdheten när vi får barn. De kvinnliga medlemmarna i TCO-förbunden jobbar lika mycket som männen tills de får barn, men efter att första barnet kommit går många ner i deltid. Nästan lika många som bland LO-kvinnorna. Ett fritt val, möjligen, men ett val som kan få långtgående konsekvenser för karriärmöjligheter, löneutveckling och framtida pension.

I dag har kvinnor en medelpension på 13 000 kr/mån, män på nästan 20 000. En skillnad per månad på närmare 7 000 kr. Det beror i hög utsträckning på att kvinnor inte arbetat lika mycket som männen under sitt yrkesliv.

I våras släppte vi i TCO vårt första jämställdhetsindex, som visar hur föräldrar delar på föräldrapenning och VAB, vård av barn. Det visar att kvinnor tog ut 72,6 procent av all föräldra­ledighet och VAB förra året.

Norrbottens län låg lite bättre till än rikssnittet. Här tog mammorna ut 71,9 procent, vilket gav en sjätteplats i länsligan. Det går framåt med det gemensamma föräldraansvaret och jämställdheten, men det går alldeles för långsamt.

Det är bara 14 procent av alla par i landet som delar jämställt på föräldraledigheten, det vill säga tar ut minst 40 procent var. Det beror på att normerna är grymt starka och förväntningarna på oss som mammor och pappor därmed olika.

En heltidsarbetande kvinna med små barn kan få kommentarer som ”Oj, då blir det långa dagar på dagis” och ”Men hur får du ihop det?”. Motsvarande sägs inte till pappan. Vi förväntar oss fortfarande att kvinnan tar huvudansvaret för barnen och ser inte männen som fullvärdiga föräldrar.

Vi måste utmana oss själva och fundera på hur vi förhåller oss.

Ska kvinnor och män kunna vara närvarande föräldrar och samtidigt arbeta heltid? Är pappa lika viktig för barnet som mamma? Mitt svar är ja.

Mitt råd till alla kvinnor är att noga tänka igenom konsekvenserna och överväga andra alternativ innan du bestämmer dig för att gå ner på deltid. Och låt inte din partners jobb gå före ditt eget! Kolla med arbetsgivaren om det finns möjlighet att göra förändringar i arbetstidens flexi­bilitet och förläggning eller om släkt, vänner eller RUT-tjänster kan vara ett stöd för att få ihop livs­pusslet.

Vi måste tillsammans ställa högre krav och driva på för politiska lösningar och ett föräldravänligt arbetsliv. Heltid ska vara en reell möjlighet för alla. Det betyder att arbetsgivarna måste organisera arbetet på nya sätt och möjliggöra för både män och kvinnor att exempelvis hämta på förskolan. Det får vara slut nu på att män inte ses som fullvärdiga föräldrar och att kvinnor får betala det höga priset för ojämställdheten!