Margot Wallström hade kunnat bli SSU:s första kvinnliga ordförande 1984 om hon velat. Men Wallström avstod kandidaturen. I stället blev Anna Lindh den första kvinnliga SSU-basen.
När Göran Persson avgick 2006 var Margot Wallström mångas favorit. Men Wallström tackade nej till alla förfrågningar och Mona Sahlin blev den första kvinnan som socialdemokratisk partiordförande.
Wallström valde i stället den internationella banan. Under åren 1999-2010 var hon EU-kommissionär i Bryssel. I dag jobbar hon i FN-skrapan i New York.
Sedan februari 2010 är Margot Wallström generalsekreterarens särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.
Det är ett grannlaga arbete som väntar Wallström och hennes stab. Krigens vardag har förändrats. Det är inte längre två arméer som möts på ett slagfält och gör upp.
I stället kan det handla om en grupp beväpnade rebeller som kommer till en liten avskild by i Kongo, Sudan och Liberia för att terrorisera civilbefolkningen. Våldtäkter har blivit en del av krigsstrategin.
"Det är farligare vara kvinna än soldat i dagens konflikter", konstaterade Margot Wallström vid en internationell fördjupningsdag, som nyligen arrangerades av Palmecenter i Stockholm.
Det är dessutom sällan som de sexuella övergreppen leder till åtal för krigsbrott.
"Omkring 50 000-60 000 kvinnor blev våldtagna under krigen på Balkan. Men det är bara 30 fall som blivit föremål för rättslig prövning", säger Wallström.
Många vill inte ens se problemet.
"Under de senaste 20 åren har det skrivits under cirka 300 fredsavtal i 45 olika väpnade konflikter. Bara 18 av dessa avtal nämner sexuellt våld fast vi vet att det använts systematiskt i många länder. Vi vet att män och pojkar också utsätts men den överväldigande majoriteten är kvinnor", framhåller Wallström.
En av de saker som Wallström kommer att ta strid för är att det inte ska gå att få straffrihet för sådana brott.
"Våldtäkter måste bli lika tabu som att desertera. Det är ett brott mot krigets lagar. Ingen ska kunna få amnesti för sådana brott när kriget är slut", säger hon.
I december 2010 antog FN en resolution mot sexuellt våld i krig, resolution 1960. Den innebär bland annat att:
aktörer som är inblandade i sexuellt våld ska listas årligen
sanktioner ska riktas mot stridande parter som använder sexualiserat våld i sin krigföring
rapporterings- och analysmekanismer ska inrättas för att säkerställa enhetliga och samordnade insatser
FN:s säkerhetsråd regelbundet ska inhämta synpunkter från kvinnor som drabbats av sexuellt våld.
Det betyder att FN kan rikta alla sina tillgängliga sanktionsmöjligheter (frysta tillgångar, reseförbud, stopp för visum med mera) mot dem som accepterar det sexuella våldet.
Nu gäller det att också använda verktygen.
177 av FN:s medlemsländer har skrivit under "Konventionen för avskaffande av allt våld mot kvinnor". Men det är långtifrån alla som lever upp till deklarationen.
I Sudan krävs fyra manliga vittnen för att bevisa att en våldtäkt genomförts! Det säger något om vilka vidriga förhållanden som många av världens kvinnor lever under.
Det finns sannerligen behov av att Wallström och världssamfundet sätter fokus på hur sexuellt våld används för krig och förtryck..