Kyrkan är allas och till för alla

Politik2012-01-09 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Svenska kyrkan står upp för alla människors lika värde och rättvisa.

I ett hårdnande samhällsklimat har det blivit tydligt att kyrkan är en verkande kraft för människovärdet med rötterna djupt i evangeliet som törs utmana och provocera.

Det var delade meningar när diakonerna påpekade att reformerna i sjukförsäkringspolitiken slog alltför hårt mot de mest utsatta, Det finns de som tycker att det var ett ställningstagande som kyrkan inte borde göra.

Representanter för alliansen och vissa sekulära samhällsdebattörer kritiserade kyrkan för att bedriva partipolitik.

Diakonerna hänvisade till sitt vigningslöfte där de lovat att "uppsöka, hjälpa och stödja dem som är i kroppslig och själslig nöd" Diakoner ska försvara människors rätt och stå på de förtrycktas sida.

Jag håller med kritiken om att det är det sekulära samhället som ska svara för stöd och hjälp åt sjuka och ekonomiskt utsatta, men verkligheten är en annan och inte så enkel för alltför många.

Jag som kyrkopolitiker ser en kyrka som lever och verkar bland människor i nuet. Den vågar provocera genom att praktisera teologi till försvar för livet och medmänniskorna. Att diakonin synliggjordes är en viktig händelse och ingen engångsföreteelse.

Kyrkan är allas och till för alla. Det är där jag verkar som kyrkopolitiker i vår folkkyrka. Vi måste gå vidare och arbeta för en bra miljö där även katastrof- och biståndsarbetet är en viktig del i vår världsvida kyrka.

Vi måste arbeta mot ett samhällsklimat som präglas av främlingsfientlighet och arbeta för de mest utsatta i samhället. Behoven är stora i vårt land men även ute i världen. Vi har, som kyrka, en jätteuppgift som opinionsbildare och förebilder i alla sammanhang.

Att vara folkyrka i Sverige är att stå upp för det gemensamma och kärleksfulla i tider av splittring, hat och konfrontationer. Det finns trots allt så mycket godhet och kärlek i världen.

Det jag är mest glad åt när jag tänker på 2011 är att vi vågade ta i den vigselvägran som startades efter beslutet att äntligen även samkönade pars kärlek tas på allvar. Det var bara KD, M och SD som var emot beslutet att alla präster ska ha vigselrätt.

En nyårsönskan är att 2012 blir ett kärlekens år!!