För några veckor sedan debatterade jag ungdomsarbetslösheten med bland annat Svenskt Näringsliv. Eftersom frågan är så angelägen har det känts viktigt att komma med konstruktiva förslag på hur problemet kan lösas och TCO har fört fram flera skarpa förslag.
Därför blir jag lite trött när jag hör att arbetsgivarnas enda förslag handlar om slopad trygghet genom att luckra upp LAS och om att sänka lönerna för unga. Vi tror att problemet är mer komplext än så.
När TCO undersökte saken för några år sedan såg vi att endast en mycket låg andel av de arbetslösa unga var arbetslösa efter att ha jobbat någonstans där det blev driftsinskränkningar, det vill säga tillfällen då de kan ha kommit i kontakt med LAS.
I själva verket har Sverige en mycket flexibel arbetsrätt. Låga ungdomslöner är inte heller något problem - i alla fall inte på de avtalsområden som finns bland TCO:s medlemsförbund; där arbetsgivarna sällan använder de låga ingångslönerna, eftersom de i stället är måna om att hitta precis rätt kompetens.
I stället är det viktigt att titta närmare på gruppen unga arbetslösa. En stor andel av dem har bristande utbildningsbakgrund.
Det är helt enkelt svårt att klara sig på svensk arbetsmarknad år 2012 om man inte har klarat av gymnasiet.
Här har TCO föreslagit en utbildningsgaranti där alla arbetslösa 25-åringar ska ha rätt att gå klart gymnasiet, men också kombinerat detta med en skyldighet, nämligen att eventuella stöd och bidrag dras in om man inte vill ta den chansen.
Vi har också föreslagit att högskolorna ska få resurser för att ordna praktikinslag på fler av sina utbildningar, just för att det är så viktigt att inte en ung välutbildad persons första tid på arbetsmarknaden blir en i arbetslöshet.
Men vi tror att det finns fler smarta lösningar för att komma åt det problem som ungdomsarbetslösheten är. Därför har vi också föreslagit en nationell samordnare som ska titta på möjliga andra regelförändringar och områden där man kanske behöver samverka mellan utbildningsaktörer, departement, arbetsförmedlingen och andra. Ett komplext problem har ofta fler lösningar, och i det här fallet är jag övertygad om att Svenskt Näringsliv har fel - minskad trygghet och lägre löner är helt enkelt inte svaret!