Lagen urholkas

Lars-Anders Häggström är ordförande i fackförbundet Handels.

Lars-Anders Häggström är ordförande i fackförbundet Handels.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Politik2012-09-10 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Landets arbetsgivarorganisationer, liksom Folkpartiet och Centerpartiet, har länge krävt uppluckringar i lagen om anställningsskydd (Las).

Men i somras kom ett par domar från AD (Arbetsdomstolen) som visar att det nog snarare behövs en förstärkning av det lagstadgade anställningsskyddet.

AD beslutade i slutet av juni att barnklädeskedjan Polarn o Pyret i Halmstad hade rätt att tvinga en anställda att gå ner från 35 till 25 timmar veckotimmar samtidigt som hennes nyanställda arbetskamrat fick gå upp från 7 till 15 timmar i veckan.

När kvinnan, som hade en längre anställning, protesterade blev hon uppsagd.

Fackförbundet Handels ansåg att neddragningen i timmar bara skulle ha drabbat den senaste anställda, enligt turordningsreglerna.

Men Arbetsdomstolen gick på företagets linje, att omorganisationen gjordes för att minska ensamarbete och att kompetens skulle fördelas bättre.

Liknande domar har kommit eller är på väg att komma även inom andra delar av handeln.

Äldre deltidsanställda nekas att höja sin sysselsättningsgrad, samtidigt som butikerna nyanställer.

Det kommer även allt fler exempel där arbetsgivarna använder argumentet "omorganisation" för att motivera uppsägningar och får rätt i AD.

Ett exempel är Coop-butiken i Västra Skogen utanför Stockholm. Fadime Kuzey, som jobbat längst av alla (27 år), fick sluta.

Hon har en skada i armen och handen efter många års arbete i kassan och kan inte längre lyfta eller dra tungt.

Facket tycker att Kuzey skulle ha fått arbetshjälpmedel för att klara av tyngre uppgifter eller erbjudits enklare arbetsuppgifter i en annan butik.

"Det är märkligt att en arbetsgivare med 7 000 anställda inte kan ha kvar en anställd med det ringa funktionshindret. Jag tror inte att Coop eller andra arbetsgivare börjar sparka ut funktionshindrade nu, men vid arbetsbrist finns en risk att de lättare blir uppsagda", säger Handels ombudsman Thomas Holm, till tidningen Handelsnytt.

Det är en verklighet som står i bjärt kontrast till den borgerliga mytbildningen om att LAS ger facket orimligt stor makt.

I realiteten är skyddet inte särskilt starkt för äldre anställda, funktionshindrade, kroniker, deltidsarbetande kvinnor och andra som har det tufft på arbetsmarknaden.

Arbetsmarknadsdepartementet och riksdagens arbetsmarknadsutskott måste ta sig en allvarlig funderare på om lagtexten inte går att formulera skarpare och hårdare än i dag.