Vi har hunnit långt med den lagstadgade jämställdheten i Sverige, men vi har en lång väg att gå när det gäller hur den fungerar i praktiken.
Amnesty presenterade nyligen en rapport om hur våldtäkter hanteras i Norden och Sverige får hård kritik.
Enligt rapporten polisanmäldes 5326 våldtäkter 2017, många blev dåligt utredda och endast ett fåtal gick till åtal.
Metoo kom hösten 2017 och tog hela världen med storm, äntligen bröts tystnaden och kvinnor vågade berätta om hur de utsatts för sexuella trakasserier.
Ett av de viktigaste besluten som tillkom efter Metoo, var den s k samtyckeslagen. Nu har vi en modern syn på sexuellt samspel mellan kvinnor och män och vi får hoppas att siffrorna blir bättre.
Filmen om Josefin Nilsson har upprört många. Hon levde med en man som misshandlade henne både psykiskt och fysiskt med sparkar och slag mot hela kroppen, hon fick skador som aldrig läkte.
Var tredje kvinna har upplevt fysiskt våld och trycket på kvinnojourerna ökar.
Dramaten anlitade ett vaktbolag för att skydda en skådespelerska från övergrepp av en kollega. Regissören Jenny Andersson sjukskrevs av Dramatens ledning trots att hon var frisk.
Vi minns också vad som hände i Svenska Akademin. Det finns flera exempel som visar på den oro och kaos som präglar många arbetsplatser.
Tusentals flickor och kvinnor får inte möjlighet att forma sitt liv efter egen vilja utan tvingas att leva i patriarkala familjer som styrs av urgamla hedersregler.
Hedersrelaterat våld är en extrem form av våld där flickor/kvinnor kontrolleras och bestraffas om de frigör sig och vågar bestämma över sin sexualitet och sin kropp. Regeringen måste gå från ord till handling och sätta stopp för det hedersrelaterade våldet.
Det svenska hjärtregistret Swedeheart visar att kvinnor med hjärtinfarkt inte får samma vård som män. Kvinnor blir oftare feldiagnostiserade och rekommenderad behandling uteblir. Varje dag dör omkring 50 kvinnor i Sverige av hjärt- och kärlsjukdomar, enligt Hjärt- och lungfonden.
”Vi måste bli medvetna om skillnaden mellan kvinnor och mäns symtom och hur de får sin diagnos och behandling” säger kardiologiprofessor Karin Schenck-Gustafsson i NSD. Hon har forskat kring kvinnors hälsa i synnerhet hjärtsjukdomar och hon säger att det är en kunskapsfråga.
Det återstår mycket att göra för att motverka alla former av orättvisor, våld, exploatering och objektifiering av kvinnokroppen, trots att lagar finns.