Under onsdagen belönades företaget Indexator AB i Vindeln med Industrirådets jämställdhetspris för 2012.
Det är välförtjänt. Indexator har i praktisk handling visat att jämställdhet kan bli ett framgångsrecept i traditionella industriföretag.
"Jämställdhet är lönsamt, inte en fråga om att vara politiskt korrekt", underströk företagets tidigare vd Pär Lärkeryd när han talade vid landstingets kraftsamlingsdag i Luleå i tisdags.
Indexator är ett företag som producerar delar till skogs- och grävmaskiner. Länge var det en typiskt mansdominerad arbetsplats i Norrlands inland.
90 procent av de anställda var män. De få kvinnor som var anställda fanns i administrationen, receptionen och som lokalvårdare - inte i själva produktionsledet.
Men sedan 2005 har Indexator arbetat systematiskt med jämställdhet och med att rekrytera kvinnor även till produktionen.
"Vi hade behov av ny kompetent arbetskraft för att kunna expandera. Genom att rikta oss till kvinnor dubblerade vi genast tillgången på arbetskraft", sa Lärkeryd.
Successivt har kvinnorna tagit mer och mer plats på Indexator. I dag utgör kvinnorna 22 procent av de anställda, en fördubbling på sex år.
Men inte bara könsfördelningen har blivit bättre.
"Produktiviteten och kvaliteten har förbättrats. Sjukfrånvaron har gått ned. Indexator är i dag ett av Västerbottens mest lönsamma företag", berättade Lärkeryd.
Företaget har i dag 225 anställda och en omsättning på 470 miljoner. Exportandelen är 65 procent och försäljningen går till 40 länder.
Arbetet på Indexator manar till efterföljd. Industrin behöver inte vara en mansbastion.