Liberal revolt mot FRA-lagen
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det skriver en rad folkpartister i ett inlägg på DN-debatt om FRA-lagen. Och det är inte LUF-avdelningen i Svenljunga som protesterar utan tre före detta partiledare: Ola Ullsten, Bengt Westerberg och Maria Leissner. Efterträdarna Lars Leijonborg och Jan Björklund sitter ju båda i den regering som är ansvarig för FRA-lagen.
Artikeln har också undertecknats av fp-riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson, Cecilia Wikström, Maria Lundqvist-Brömster och Camilla Lindberg. Den sistnämnda röstade nej så det är lätt att förstå att hon ställer upp på kritiken. Men Birgitta Ohlsson fegade ur och röstade i förra månaden inte nej till den lag som hon nu underkänner. Cecilia Wikström skriver på sin hemsida "jag kan leva med kompromissen", alltså acceptera FRA-lagen. Men tydligen kan hon inte det. Maria Lundqvist-Brömster tar inte alls upp den stora FRA-frågan på sin hemsida, men hon var också lojal med alliansregeringen och försvarsminister Sten Tolgfors.
Ett citat av Gustaf Fröding: "Det som är sanning i Berlin och Jena, är bara dåligt skämt i Heidelberg." Och det som för en del folkpartister var sanning i maj och juni är bara ett dåligt skämt i juli. Även om det handlar om en positiv positionsförändring så finns ju en misstanke att en del, som vill vårda en radikal image, nu inser att det gäller att snabbt som ögat distansera sig från övervakningsministären.
Jag citerar vidare ur DN-inlägget:
"Det är ett allvarligt misstag att utpeka motståndet som uttryck för okunnighet och missuppfattningar. Tro inte heller att motståndet företräds av isolerade grupper. Den upprörda debatten handlar ytterst om relationen mellan staten och medborgarna, något som ansvarskännande politiker måste ta på största allvar."
Vad ligger då bakom utspelet, där två av folkpartiets parlamentariskt mest framgångsrika politiker finns med, förre statsministern Ola Ullsten och förre vice statsministern Bengt Westerberg? Det handlar om själen, den liberala själen. En del fruktar att den är på väg att helt utplånas. Regeringen Reinfeldts politik och kommendör Björklunds högerflanksstrategi oroar många. En rad liberala tidningar har varit ett slags förtrupp när de varnat för att folkpartiet
i FRA-frågan hamnat på fel spår.
Men det är inte enbart den nuvarande och den förre folkpartiledaren som kritiseras. Det handlar om ett underkännande av regeringschef Reinfeldts linje. Han har ju burdust avvisat kritiker av FRA-lagen. Har de inte varit oinformerade så har det handlat om en kamp om makten. Det är ju svårare att avfärda tidigare folkpartiledare på det sättet, att de är oinformerade eller ute för att ta makten från de borgerliga.
Inom centern har inte protesterna fått samma omfattning. Alla ledamöter röstade efter en del gråt och tandagnisslan för FRA-lagen, vilket gör det svårare att agera nu. Det finns en grupp FRA-kritiker som försöker få partiledningen att tänka om men det finns inga
tecken på att den ska
lyckas. Det bekräftar
intrycket av centerns
roll som ett lojalt
stödparti för
moderaterna.