2002 förlorade Socialdemokraterna i Boden makten efter 67 år av oavbrutet maktinnehav. Interna strider, dålig stämning i partiet och oklarheter om den politiska kursen bäddade för maktskiftet.
En regnbågsallians med partier från höger till vänster petade bort S från rodret.
Nedgången för de lokala Socialdemokraterna fortsatte även i valet 2006. Socialdemokraterna kraschlandade på 32 procent. Moderaterna fick flest röster i valet.
Men där - efter två svidande valförluster - inleddes återtåget för S.
Lokföraren Torbjörn Lidberg satte sig i styrhytten och blev ny gruppledare i kommunfullmäktige. S-riksdagsledamoten Leif Pettersson tog hand om ordförandeklubban i arbetarekommunen.
Partiorganisationen och politiken förnyades. Gamla surdegar städades bort.
I valet 2010 belönades förnyelsearbetet med en fin framgång.
Socialdemokraterna ökade med mer än 2000 väljare i lokalvalet, fick nästan 42 procent av alla röster och blev största parti i kommunfullmäktige.
Tillsammans med Vänsterpartiet (och under de första månaderna även Miljöpartiet, som nu hoppat av samarbetet) bildade S en ny majoritet.
Torbjörn Lidberg (S) blev ordförande i kommunstyrelsen. Bo Strömbäck (V) tog hand om rollen som vice ordförande.
De två partierna har tillsammans 26 av de sammanlagt 49 kommunfullmäktigemandaten i Boden.
När jag träffar Lidberg i kommunalrådsrummet i stadshuset i Boden vill han inte framstå som skrytsam. Men han kan inte låta bli att konstatera att "det går bra för Boden."
"Vi har en stadig befolkningstillväxt och ett bra företagsklimat", säger han.
SCB-statistiken bär syn för sägen. I slutet av september bodde det 27 642 invånare i Boden. Det är en ökning med 171 personer jämfört med 2010.
Men befolkningstillväxten innebär också nya krav på kommunen - exempelvis behov av nya bostäder. Därför står bostadspolitiken högt på dagordningen.
"Vi är glada för att fastighetsbolaget Wiksténs bygger nytt på Åhléns-tomten. Det gör att vi får fler bostäder i centrum", säger Lidberg.
Han berättar att det även planeras för ny bebyggelse på Prästholmen samt för nya villatomter i Sävast och på Sävastön.
"Dessutom har vi ett tryck på att bygga fler bostadsrätter. Det finns intresserade fastighetsägare som vill bygga mer", framhåller Lidberg.
Lidberg hoppas även att Facebooks etablering av serverhallar i Luleå ska ge ringar på vattnet i Boden.
"Det kan komma efterföljare. Därför har vi en god handlingsberedskap och även gjort inköp av 70 hektar mark", berättar han.
Näringspolitiken i sin helhet är ett prioriterat område för kommunledningskontoret.
"Kommunens näringslivsförvaltning ska, tillsammans med företagen, utforma en plan för hur vi kan utveckla ortens näringsliv", säger Lidberg.
Som exempel pekar han på möjligheterna att utveckla ekologisk industri i kommunen.
"Vi har lång erfarenhet av miljöhantering i Boden. En gång beskrevs det som något negativt: Ska vi bli sopstation åt andra? Men vi ser det som en möjlighet att utveckla något nytt. Vi har ett bra samarbete med både Luleå Tekniska universitet och företaget Ragnsells", säger Lidberg.
Ett annat exempel är beslutet att fortsätta utveckla Boden som hästsportcentrum.
Boden har långa traditioner på området. Många jobbar med hästar som skötare, kuskar eller annat.
Travbanan på Torpgärdan är en av de banor utanför storstadsområdena som har allra flest travkvällar.
"Vi har tryckt på startknappen för att utveckla även djurklinik, forskning och utbildning. Boden ska vara övre Norrlands hästsportscentrum", säger Lidberg.
Under hösten har det varit mycket tal om den kommunala ekonomin. På kommunfullmäktiges sammanträde i oktober talade den borgerliga oppositionen om "en ekonomi i nästan fritt fall".
Lidberg delar inte beskrivningen.
"Vi har fullt grepp om ekonomin. Vi ska ha en ekonomi i balans 2013. Men vi kommer inte att handla i panik. Vi har både brukare och anställda att ta hänsyn till", säger han.
2011 pekar prognoserna på ett överskott på fem miljoner kronor. Men både socialförvaltningen och barn- och utbildningsnämnden brottas med stora underskott.
"Nästa år kommer vi inte att ha samma intäkter som 2011. Därför gäller det att agera", säger han.
Bland annat handlar det om skolstrukturen. Kommunen har skollokaler som skulle kunna rymma 1 000 elever till men elevantalet sjunker i både grundskola och gymnasium. Därför blir det nödvändigt att anpassa kostymen till en ny verklighet.
"Men vi har lyssnat på remissvaren och gett högstadierna i Harads och Gunnarsbyn en respit. Men något måste göras 2012 om vi ska klara av att minska underskotten. Vi vill prioritera satsningar på lärarna, inte lokalkostnader", säger Lidberg.
Det skulle inte heller skada om regeringen visade samma intresse för kommunernas ekonomiska situation nu som den gjorde under valåret 2010.
Då delade finansminister Anders Borg (M) passande nog ut ett frikostigt "konjunkturstöd". (Ett stycke valfläsk, säger de elaka.) För Bodens del handlade det i alla fall om 28 miljoner kronor.
Men nu - när borgarna väl har säkrat regeringsmakten för fyra år till - är finansministern inte längre lika generös mot kommunerna.
Bevisligen finns det slantar i Borgs kassakista. I årets budget satsar regeringen 5,4 miljarder kronor på sänkt restaurangmoms.
Hade det inte varit bättre att satsa de miljarderna på den kommunala servicen i stället?
Det hade inte löst alla bekymmer men definitivt underlättat tillvaron för Torbjörn Lidberg och andra kommunpolitiker i vårt avlånga land.