LRF (Lantbrukarnas riksförbund) är en folkrörelse som växer. För fjärde året i rad rapporterar LRF Norrbotten stigande medlemssiffror.
Under 2012 fick LRF Norrbotten 166 nya medlemmar, av dessa var 113 kvinnor. Distriktet har nu sammanlagt 4332 medlemmar.
Marianna Aava, vd för LRF i Norrbotten, tror att det är engagemanget för närproducerat som ger resultat.
"Matfrågan engagerar många kvinnor", säger hon.
LRF har förändrats som organisation. Förbundet representerar inte längre bara traditionella bönder.
"Vi brukar säga att det finns 63 olika gröna näringar. Många av våra nya medlemmar är verksamma i turistföretag på landsbygden", berättar Aaava.
Medlemsutvecklingen i LRF bör noteras av alla politiska beslutsfattare. Den speglar att det finns ett växande engagemang för landsbygden.
Människor organiserar sig och ställer krav på att servicen och infrastrukturen ska fungera även i byar och mindre samhällen.
Marianne Aaava och LRF Norrbottens ordförande Nils-Olov Lindfors är dessutom inga blyga violer.
Kommun-, landstings- och riksdagspolitiker får vara beredda på att möta två kampvilliga landsbygdsföreträdare.
LRF:arna har bestämt sig att ta större plats i samhällsdebatten och synas mer.
Ett exempel är sponsringen av Norrbottensteaterns uppsättning av "Grabben i graven bredvid" som gav eko långt utanför länets gränser. Det blev till och med debatt på Stockholmstidningarnas kultursidor.
Det saknas inte stridsfrågor för en organisation som slåss för landsbygden. Nils-Olov Lindfors är dyster när han beskriver utvecklingen för livsmedelsproduktionen på landsbygden.
"Antalet mjölkbönder minskar konstant. När det gäller kött har Norrbotten en självförsörjningsgrad på 20-25 procent. I dag finns det bara tre grisgårdar kvar i länet", säger han.
Det är även bakgrunden till att LRF dragit igång projektet "Bondens butik". LRF Norrbotten annonserar efter en marknadskommunikatör och tittar på tänkbara lokaler i centrala Luleå.
Tanken är att butiken i första hand ska rymma kött och chark från Norrbotten. Den ska fungera som ett skyltfönster för de lokala producenterna.
Konsumenterna ska få möta bönder från regionen som berättar om varifrån produkterna kommer, hur de är framställda, transporterade och så vidare.
Det bör leda till skärpning även hos ICA, Konsum och andra delar av den etablerade livsmedelshandeln. Upplysta konsumenter kommer att välja kotletter från närområdet i stället för kött som färdats genom hela Europa.
Därför har livsmedelsjättarna all anledning att fundera på vad de lägger fram i butikshyllorna. Lägsta möjliga pris är inte alltid en konkurrensfördel.
Många kommer att välja närproducerat även om det blir en smula dyrare.
Miljön, kvaliteten och omsorgen om norrbottniska bönder och landsbygden i norr väger tungt.