Lysande om varg och draksådd

Foto:

Politik2008-04-12 00:16
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Jag gillar filmen Varg. Filmen kunde lika gärna ha hetat Same. Mycket handlar nämligen om konflikten mellan renskötande samer och rovdjur, men även om konflikten mellan det samiska samhället och det svenska samhället, mellan kulturer.
De allra flesta menar att varg ska få finnas i våra marker. Men de flesta vill att vargen ska finnas någon annanstans. Jag kan tänka mig att det är ungefär samma med tigrar i Bengalen och lejon i Zambia. Och det är väl vad man kallar mänskligt.
Några dagar efter det att jag sett filmen sköts Bullmarksvargen när den jagade en flock renar i norra Ångermanland..
Filmberättelsen och nyhetstexterna går in i varandra.

Det är svårt att bevara de stora rovdjuren och att samtidigt ha renar som strövar i skog och fjäll. Men det är en kombination vi måste lära oss att leva med - även om inte alla djur överlever. Svårigheterna måste övervinnas.
Filmen Varg ställer andra frågor som inte bara har med rovdjur att göra. Det handlar om den unge Nejla som vill arbeta med renar, som känner banden till fjället. Det handlar om starka kulturband, även om så högtravande ord inte används av Klemens Klemensson (lysande gestaltad av Peter Stormare) och hans brorson.
Det är likriktningen av kulturer som är ett hot, att det sker en assimilering till en euroamerikansk gemensamhetskultur. I varje sådan likriktningprocess dör något viktigt. Ja, det är fråga om en form av imperialism där de stora är vinnare och de svaga är förlorare.
I grunden kan man spåra en konflikträdsla bakom det hela, risken att andra ska ställa helt andra frågor och lyfta fram helt andra saker som viktiga. En samisk trumma kan skrämma. Och det finns en tro att motsättningar kan överbryggas bara minoriteten inte envisas med att jojka.

Trots att det i delar av det svenska samhället finns en påfallande njugghet i synen på samisk kultur så finns det också glädjeämnen. I Språktidningen (2/2008) beskrivs hur intresset ökar för sydsamiskan, ett av de hotade språken i Europa. En del barn har nu detta språk som förstaspråk, en viktig förutsättning för att det ska leva vidare.
Det är genant att Sverige inte undertecknat ILO-konventionen om urbefolkningars rätt. Förre landshövdingen Sven Heurgren presenterade sin utredning för nio år sedan. Ett undertecknande skulle inte i ett slag lösa alla problem men det vore en viktig markering från nationen Sverige. Och kanske Varg kan bidra till att skynda på processen.
Varg får fem stjärnor. Det är en lysande, vacker och viktig film.

Pierre Schori, som också är poet, skriver bland annat om Robert Mugabe i den nyutkomna "Draksåddens år. 11 september, Irakkriget och världen efter Bush" (Leopard förlag).
Schori ledde den grupp valövervakare från EU som var i Zimbabwe 2002. Då blev han utvisad men kunde i kalsongerna smuggla ut en lista med namnen på de politiska fångarna i landet, en förteckning som överlämnades till Amnesty.
Schoris, som nu leder tankesmedjan FRIDE i Madrid, har gjort en lång och strålande insats på olika positioner. Som riksdagsledamot, statsråd, EU-parlamentariker, FN-ambassadör, särskilt sändebud. Och en tid var han också ordförande i Judoförbundet.
Boken är en svidande vidräkning med den neokonservativa regimen i Washington. Men Schori är också vass mot Göran Persson, bland annat för att s-ledaren inte tog tillvara Sten Anderssons starka position i Mellanöstern.
Boken med den långa titeln ger ett vänsterperspektiv på skeendena. Och det behövs, i en debatt som alltför mycket utgår från ett konservativt västperspektiv. Hoppas det blir fler böcker från Schori.

Bo Bylund fick sparken som Arbetsförmedlingens chef, mycket hastigt och olustigt. Helt oväntat var det inte. En del borgerliga politiker har varit irriterade över att den viktiga verksamheten letts av en före detta socialdemokratisk statssekreterare.
Nu får man väl efter känt mönster (Odenbergmodellen) kalla in en konsult som får en lista med ett namn. Sedan kan konsulten lansera denne person och statsministern kan sedan skryta över den öppna process som numera sker vid rekryteringar.

Ha en fin senvinterhelg.

+
Filmerna Angel och Varg.
Hillary Clintons krav att presidenten ska bojkotta OS-invigningen.
Att tågåkandet ökar.

-
Humorprogrammet Morgonsoffan - håller inte, förutsägbara skämt.