Att jobba i en kvällsöppen butik är inte alltid en lek. Låg bemanning, sena öppettider och kontanter i kassorna lockar till sig rånare.
Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) genomfördes ungefär 800 butiksrån under 2011.
Siffran är visserligen lägre än 2010 men den är klart högre än hur det såg ut för tio år sedan.
Ofta förekommer skjutvapen. Men det är även vanligt med andra livsfarliga tillhyggen. Det kan handla om yxor, knivar, järnrör eller kanyler.
För de butiksanställda är det naturligtvis många traumatiska upplevelser som döljer sig bakom statistiken från BRÅ.
Därför är det inte underligt att Handelsanställdas förbund arbetar hårt för att öka tryggheten och säkerheten i butikerna.
Bland annat har Handels länge verkat för en lag om slutna kontanthanteringssystem. De slutna systemen gör att pengarna inte är åtkomliga vid ett rånförsök.
I mars 2011 beslutade även en riksdagsmajoritet för att verka för en lag om sluten kontanthantering. Ett förslag från S, V och MP fick stöd från SD.
Men i en riksdagsdebatt 29 februari i år meddelade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att hon inte tänker lägga fram något lagförslag, trots kravet från riksdagsmajoriteten.
Engström tycker att det räcker att Arbetsmiljöverket ställer krav på slutna kassor där det behövs.
Men Handels tycker inte att ministerns besked är tillräckligt.
"Vi har under snart 20 år jobbat med dessa frågor och rånen har under tiden bara fortsatt att öka. Vi kan konstatera att åtgärderna hittills varit otillräckliga. Nu behöver vi hjälp i form av lagstiftning. Vi vill ha en lag om sluten kontanthantering i botten med möjligheter för dispenser. Det handlar om våra medlemmars säkerhet på jobbet. Om att förebygga hot och våld på jobbet", säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handels, till fackförbundstidningen Handelsnytt.
Det är hög tid att även riksdagsmajoriteten skärper tonen.
Arbetsmarknadsdepartementet kan inte nonchalera demokratiskt fattade riksdagsbeslut.