Människor krymper när klyftorna växer
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
På sidan sex, efter en rad målgruppsanpassade annonser, står det:
"Du är utvald! Undrar du varför just du har fått detta exklusiva magasin i din brevlåda? Svaret är att du, eller någon som delar hushåll med dig, eller ni tillsammans har uppnått den nivå på inkomst som gör att ni passerat nålsögat för att komma ifråga för denna publikation. Hoppas du ska trivas med den."
Selection är alltså en gratistidning för människor som kan betala för sig. Är du rik nog får du läsa om Mallorcagolf, Pata Negra, vinterträdgårdar, lyxbåtar och Riojaviner.
Måste man ha tråkiga intressen bara för att man är rik? undrar jag vid första bläddringen. Sedan börjar jag tänka.
Problemet är inte att människor tjänar pengar. Problemet är att vårt samhälle så gärna kopplar ihop rikedom med personlighetsdrag. Den som har mycket pengar antas vara förfinad. En bättre version av en människa.
Allt enligt konsumtionssamhällets gyllene regel: Den som kan shoppa sig lycklig är lyckad.
Denna regel gäller även omvänt: Är du fattig, är du misslyckad. Förresten behöver du inte vara fattig. Det räcker med att vara sjuk eller arbetslös för att riskera att betraktas som lat och oduglig.
Åtminstone om alliansregeringen får bestämma. Genom att sänka stödet till arbetslösa och sjuka signalerar regeringspolitiken att utsatta människor skulle kunna skärpa sig. Det kallas för arbetslinjen. Eller "hungriga vargar jagar bättre".
Fast människor fungerar inte så. En avhandling från Umeå universitet visar att sänkt a-kassa inte är något bra sätt att få arbetslösa att söka jobb. Tvärtom gör en relativt hög a-kassa att man kan söka arbete under en längre tid. Då ökar chanserna att hitta ett lämpligare och mer välavlönat jobb, hävdar sociologen Madelene Nordlund.
Klyftorna växer i Sverige. De senaste åren har risken att hamna i fattigdom fördubblats, visar en LO-rapport. Mellan 1991 och 2007 har de rikaste tio procenten ökat sina disponibla inkomster med 88 procent. För de fattigaste tio procenten är ökningen 15 procent. Samtidigt halkar arbetslösa och sjuka efter dramatiskt.
Vad gör det med vårt samhälle? Vad betyder det för människors sätt att se på varandra?
Tråkiga livsstilsmagasin för rika är ett milt symptom på ett stort problem: Att människor krymper när klyftorna växer.