Vi som arbetar med rikspolitik för majoritetspartierna är tydliga med budskapet: Det går bra för Sverige! Och det gör det.
I internationella jämförelser står Sverige starkt. På varje mätbart vis är Sverige ett av världens bästa länder att leva i.
Vi har en stabil hög tillväxt – vår arbetsmarknad går som tåget med EU:s högsta sysselsättningsgrad och minskande arbetslöshet. Statsfinanserna visar redan överskott, flera år tidigare än vad som prognosticerats.
Samtidigt utmanas detta budskap. Det är mer än ett pedagogiskt problem att urbaniseringstakten urholkar människors tillgång till livsnödvändig service i glesbygden eller att utsatta bostadsområden i storstädernas förorter hamnar i upplopp. Problemet är demokratiskt.
Den ekonomiskt orienterade styrningen, marknadsliberalism i det offentliga, privatiseringar och new public management urholkar det offentliga och leder till att de folkvalda förlorat kommandot över delar av sådant som är viktigt för människors möjligheter.
Makten att välja apotek, vårdinrättning, elbolag eller bilbesiktningsleverantör har kostat folket makten över systemen. Valfrihet på frihetens bekostnad.
Folkets minskande makt över det gemensamma skadar tilltron till demokratin vilket ger ett ökande politikerförakt. Då växer en motrörelse som tagit sig uttryck i till exempel Sverigedemokraternas framgångar och Donald Trump.
Vid liberalismens ände står populisterna och håvar in genom att leverera de enkla svaren på de svåra frågorna.
”Stäng gränserna och krossa medierna”, säger de.
Därför är det så viktigt att vi nu attackerar de samhällsproblem som människor upplever. Det handlar såklart om en bättre försvarsförmåga, fler poliser och tydligare krav på den enskilde. Men ännu mer handlar det om att omfördela resurser för att motverka ojämlikhet och säkra en välfärd som inte sviktar.
Det handlar om att ta ansvar för att livsnödvändiga funktioner som en fungerande infrastruktur, sjukvård, utbildning, ekonomisk trygghet etc faktiskt finns tillgängliga för alla i hela landet genom hela livet. Det handlar om att se till så att ekonomiska intressen inte får bli det som styr vår välfärd.
Det är så vi bygger upp människors förtroende för det offentliga. Och bara så kan vi återföra makten till folket, minska klyftorna och pressa tillbaka ultrahögern.
När Socialdemokraterna nu går till kongress under rubriken ”Trygghet i en ny tid” måste det vara detta vi menar!