Maryam och Ardalan är sossarnas framtid

Politik2010-11-29 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det talas om tomrummet efter Mona Sahlin. Att Socialdemokraterna inte har några självklara ledare efter henne. Det kallas en ledarkris.
Visst, i Mona Sahlins egen generation är det lite tunnsått. Alla är antingen ansvariga för valfiaskot 2010 - eller har lämnat politiken efter att ha ledsnat i Göran Perssons regering.
Men i generationen under Mona Sahlins finns en rad socialdemokrater som ger mig hopp om att partiet ska kunna komma tillbaka som en stark och radikal politisk kraft.
Låt mig tipsa om några socialdemokratiska framtidsnamn i åldern 30+:
Luciano Astudillo från Malmö förenar äkta samhällsengagemang med klassiskt folkrörelsearbete. Redan på tidigt 2000-tal försökte han få socialdemokratin att förstå att integration inte handlar om att "de andra" ska skärpa sig - utan om att skapa ett samhälle fritt från rasism och diskriminering.
Luciano har suttit i riksdagen och varit ordförande för fotbollsföreningen i Rosengård.

Åsa Westlund från Haninge är en socialdemokratisk slitvarg. I EU-parlamentet kämpar hon för vardagsnära frågor som bättre livsmedel och större konsumentmakt.
Åsa ligger bakom att EU-parlamentet i förra veckan förbjöd det giftiga ämnet bisfenol A i nappflaskor.

Ardalan Shekarabi i Nacka är jurist och leder socialdemokraternas kriskommission. Han kommer från Iran och har levt som gömd flykting i Sverige.
I EU-valrörelsen 2009 hörde jag honom prata om mänskliga rättigheter och fattigdom med kvinnor i Göteborgsförorten Bergsjön. Det var en av mina starkaste politiska upplevelser någonsin. Jag hade gåshud.

Maryam Yazdanfar från Solna är journalist och ordförande i riksdagens civilutskott. Maryam är Socialdemokraternas tuffaste feminist. Hennes tunga är alltid lika vass som hennes penna.
Hon är aldrig rädd för att förena tanke med känsla: Maryams politiska analyser bottnar alltid i hennes övertygelse om rätt och fel.

Fredrik Lundh Sammeli är vårt eget norrbottniska hopp. Han bor i Luleå och sitter i riksdagen, men är egentligen officer. Fredrik förstod tidigt människorättsfrågorna. Det var han som förde Socialdemokraternas talan när riksdagen sa ja till homoäktenskap.
Fredrik förnyar det politiska folkrörelsearbetet. Han är en fena på sociala medier och pratar hellre politik i folks vardagsrum än i tråkiga sammanträdeslokaler.

Luciano, Åsa, Ardalan, Maryam och Fredrik. Visst finns det hopp för socialdemokratin. Det gäller bara att släppa fram en ny generation och ge den makt - innan partiet helt har förstockats.
En modern socialdemokratisk politik kräver moderna företrädare.