Med världen som arbetsfält

Leif Mettävainio, GS Facket (t v), och Erik Andersson (t h), IF Metall, besökte nyligen den kände demokratikämpen U Win Tin i hans hem i Rangoon i Burma.  Många av dem som Mettävainio och Andersson träffade kunde inte framträda öppet på grund av risken för repressalier från regimen.

Leif Mettävainio, GS Facket (t v), och Erik Andersson (t h), IF Metall, besökte nyligen den kände demokratikämpen U Win Tin i hans hem i Rangoon i Burma. Många av dem som Mettävainio och Andersson träffade kunde inte framträda öppet på grund av risken för repressalier från regimen.

Foto: Privat

Politik2011-09-09 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Fram till 1995 jobbade Leif Mettävainio som tryckare på gamla Länstryckeriet i Luleå. Men därefter har det varit fackligt engagemang på heltid för Mettävainio.

I början på 2000-talet gick flyttlasset till Stockholm och Grafikernas förbundskontor. 2003 utnämndes han till internationell sekreterare för Grafikerna.

Den rollen har han även i nya GS Facket, som är en sammanslagning av gamla Grafikerna samt Skogs- och Träfacket.

Som internationellt ansvarig har Mettävainio världen som arbetsfält. GS Facket har fackliga utvecklingsprojekt i flera världsdelar.

"I Östafrika hjälper vi till att bygga upp ett nätverk mellan tre fackförbund i Uganda, Tanzania och Kenya. Syftet är att stärka jämställdheten och öka antalet kvinnor med fackliga uppdrag", berättar Mettävainio.

När jag talar med Mettävainio är han nyss hemkommen från en resa till Thailand och Burma.

"I Thailand har vi ett projekt tillsammans med Pappersindustriarbetarförbundet. Det handlar bland annat om utbildning av facklig aktiva", säger han.

Starkast intryck gjorde besöket i militärdiktaturen Burma.

"Där är demokratin verkligen i sin linda. Men trots att Burma är helt avklippt från omvärlden finns en medvetenhet. Vi träffade två fackliga nätverk och många modiga människor som inte kan bedriva sin verksamhet öppet", berättar Mettävainio.

Bland fotfolket i GS Facket muttras ibland åt de internationella projekten. Men Mettävainio konstaterar att den internationella verksamheten alltid har starkt stöd när förbundskongresserna tar sina beslut.

"Dels handlar det om solidaritet, att ställa upp för de som har det svårt. I Burma träffade vi arbetare som vittnade om vidriga arbetsförhållanden, extremt långa arbetstider och låga löner, 350-400 kronor per månad", berättar han.

"Men det finns även en egennytta i den internationella verksamheten. Svenska löntagare tjänar på att vi medverkar till att lyfta villkoren i andra länder", konstaterar han.

Annorlunda uttryckt: Bättre arbetsförhållanden i förpackningsindustrin i Östafrika och Sydostasien minskar risken för låglönekonkurrens och social dumping.

Det är även skälet till att GS Facket arbetar för så kallade globala ramavtal.

"Vi har redan globala ramavtal med flera internationella företag med svensk koppling, bland annat tryckerikoncernen Elanders, SCA och Ikea-ägda Swedwood. Avtalen reglerar att det ska finnas vissa grundläggande fackliga rättigheter i den verksamhet som företagen bedriver i andra länder", berättar Mettävainio

Det kan behövas. Rapporterna från IFS (Internationella Fackliga Samorganisationens (IFS) är en skrämmande läsning.

Löntagarorganisationer och fackligt aktiva förföljs och förtrycks i stora delar av vår värld.

I en lång rad länder är fackföreningar förbjudna. Dit hör bland andra Kina, Vietnam och Iran.

"Förra året mördades 101 fackligt aktiva i världen. Värst var situationen i Colombia, Honduras och Guatemala", noterar IFS i sin senaste rapport.

Men det finns stora problem även i fina västerländska demokratier.

Enligt IFS saknar 30 miljoner amerikanska arbetare lagstadgad rätt att förhandla om sina löner och arbetsvillkor - bland dem finns 40 procent av de anställda i den offentliga sektorn.

Rätten till facklig organisering är inskriven i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Men vi lever i en värld som fortfarande är fjärran från de stolta proklamationerna.

Det finns att göra för Mettävainio och andra internationellt engagerade fackföreningsmänniskor.