Mer kultur till fler – i hela Sverige

Linus Sköld, Älvsbyn, vikarierar som riksdagsledamot under början av 2016. Han och övriga S-riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet riksdagskrönikor på sidan 2 i NSD.

Linus Sköld, Älvsbyn, vikarierar som riksdagsledamot under början av 2016. Han och övriga S-riksdagsledamöter från Norrbotten skriver regelbundet riksdagskrönikor på sidan 2 i NSD.

Foto:

Politik2016-01-26 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Såhär i migrationsdebattens tidsålder är vi många som ägnar oss åt politikområden som hamnar i skymundan.

De senaste veckorna har många av de viktiga och framtidsinriktade åtgärder och satsningar som regeringen vidtagit trätt i kraft utan att det egentligen fått något större medialt utrymme.

Som exempel noterar jag att mitt lönebesked för januari visar att jag får lite mindre pengar att disponera, samtidigt ser jag med glädje rapporter om att pensionärer fått lägre skatt och att särskilt de med lägst pension fått lite mer pengar att disponera.

Jag ser Facebookinlägg om människor som hämtat ut mediciner till sina barn kostnadsfritt och jag möter glada tillrop över beslutet att åter göra sjukförsäkringen human.

Jag ägnar huvuddelen av min tid åt ett politikområde som är viktigt men något i skymundan i den offentliga debatten.

Kulturpolitik handlar i vidare mening om befolkningens tillgång till både bildning och ett gott liv. Den insikten gör att jag glatt konstaterar att med socialdemokrater i Rosenbad prioriteras kulturen.

Som verksam i kulturutskottet har jag deltagit i riksdagsdebatten om kulturbudgeten. Och det är tydligt att kulturbudgeten, precis som många andra områden, varit föremål för nedskärningar under Alliansregeringens skattesänkarår.

Därför känns det extra bra att som företrädare för ett regeringsparti nu kunna stoltsera med att kulturbudgeten utökas med hundratals miljoner. Inriktningen är mer kultur till fler.

Fri entré till statliga museer så att barn kan ta med sina föräldrar på museibesök, lägre avgifter i kulturskolan så att barn inte behöver avstå från att utöva kultur för att föräldrar inte har råd och medel för att föra ut kulturen i utsatta bostadsområden är tre exempel på jämlikhetsreformer på kulturområdet.

Därtill ökas anslaget till idrotten ordentligt och det statliga stödet till svenskt friluftsliv ökar med 75 procent.

Vad gäller folkbildningen, främst folkhögskolorna men även studieförbunden, investerar vi starkt dels för att förbättra nyanländas etablering, dels för att förstärka människors möjlighet att göra en krokigare bildningsresa eller räta ut vägen till arbetslivet.

Sammantaget har den socialdemokratiskt ledda regeringen levererat en budget som kommer att ge mer kultur till fler och kraftigt ökade bildningsmöjligheter. Det är viktigt för Sverige.

För övrigt anser jag att Kommunal behöver en ny ledning, inte färre medlemmar.