Mer personal i stället för fler lås
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Kommunal vill se en lagstiftning om minimibemanning, istället för en lagstiftning som bäddar för fortsatta tvångsåtgärder.
Uppdrags Gransknings inslag från Öjagården upprörde många människor, och med all rätt. Att gamla och sjuka människor tvingas leva ensamma och otrygga bakom låsta dörrar är inte värdigt det välfärdssamhälle som vi alltför ofta tagit för givet.
Men vad är svaret på kritiken? Är det att ta bort låsen, vilket man också gjort på Öjagården? Det första man måste fråga sig är ju varför låsen finns där. Jo, för att verksamheten är underbemannad. Det finns inte tillräckligt mycket personal för att kunna garantera de boendes säkerhet. Det är det stora problemet.
Fackförbundet Kommunal, där jag är vice ordförande, kräver att regeringen lagstiftar om minimibemanning. Det finns risk för att den nya lagstiftning om tvångsåtgärder som är på gång leder till att kommunerna skär ner ännu mer på personalen. Vi hör många rop på hjälp från våra medlemmar inom bland annat demens- och äldrevården. De säger att smärtgränsen är nådd. De talar om en ohållbar situation för både anställda och patienter. Många medlemmar i Kommunal känner stor sorg när de inte kan utföra det jobb de älskar på ett bra sätt. Därför kräver vi minimibemanning, för om personalen är för få från början är det svårt att se hur vården kan bli bättre. Ett lås kan aldrig vara svaret.
För att säkerställa de framtida rekryteringsbehoven måste det bli attraktivt att arbeta med äldre. Då krävs en trygg anställning och möjlighet att påverka sin situation på arbetet. Undersköterskorna i demensvården står för massor av kompetens om hur man vårdar äldre dementa. Det är slöseri att inte tillvarata den kunskapen.
Problemen med bemanning rör inte bara demensvården och äldrevården. Vi ser samma sak inom många av Kommunals yrkesgrupper. I Piteå har Kommunal kritiserat den slimmade vikariepoolen i barnomsorgen, där en anställd kan få ta hand om tio barn och samtidigt ringa in vikarier. Det vittnar om en skrämmande arrogant inställning, både till barn, föräldrar och anställda.
Så nog behövs vi i facket, även om andra röster ibland hörs. Vi behövs mer än någonsin, speciellt i kalla dagar som dessa.