Minnen från en bröllopsmiddag
Riksdagen tar sommarledigt onsdag 23 juni. Men många riksdagsledamöter kommer att jobba som bävrar i sommar.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
På sjuttiotalet sa många "samhället ska väl inte lägga sig i privata relationer" och så blev det samboförhållanden. Mina två vuxna döttrar har gift sig i kyrkan, vilket kanske visar att vi fyrtiotalister inte skapade någon ny trend.
Jag minns särskilt ett bröllop. Det visade sig att det fanns ett A-lag och ett B-lag bland gästerna. När vi i B-laget anlände satt A-laget fortfarande och åt. Ljuvliga dofter spred sig ut till förrummet. Och vi som inte ätit! Det blev mycket tårta den kvällen.
En släkting gifte sig för länge sedan. Han tog ledigt en halv dag från butiken där han arbetade. Inte så romantiskt, kanske.
Viktoria gifte sig 10 februari 1840 och regerade i hela sextiofyra år. Drottningen brukar ju framställas som det mest urengelska som finns. Men faktum är att hon var starkt präglad av sin mor, Marie Luise Viktoria av Sachsen-Coburg-Saalfeld. Den engelska drottningen lärde sig aldrig flytande engelska.
Viktoria var gift med prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha, en kusin. Äktenskapet betecknades som lyckligt. När Albert dog 1861 blev drottningen förkrossad och bar svart under resten av sitt liv (fyrtio år).
Viktorias äldsta dotter var gift med kronprinsen av Tyskland. Eftersom dottern då kunde få högre rang än modern utropades Viktoria till kejsarinna av Indien. Viktoria har i dag ättlingar i många av Europas kungahus, däribland det svenska. Att den blåa linjen tunnas ut är något som upprör en del rojalistiska fundamentalister. Men förvisso finns det större frågor på jorden år 2010.
Hur som helst, jag hoppas att alla gäster på dagens bröllop får mat. Dessutom hoppas jag att antalet monarkier ska minska under de kommande årtiondena.
Kungahuset är en rest från en svunnen tid och hör hemma i historieböckerna.
Opinionsinstituten kan alltid tillhandahålla en mätning som utfaller till belåtenhet, oavsett om man är djupblå moderat eller illröd kommunist. Mängden mätningar är förvirrande. Ena dagen är Reinfeldt en förlorare, nästa dag är han en vinnare. Och företrädare för de olika opinionsinstituten låter alla så övertygande.
En gång bestämde jag mig för att på ledarplats inte kommentera opinionsundersökningar eftersom debatten blev så osaklig. Om ett parti tappade 0,3 procentenheter talade motståndarna om kris och partiledarens snara avgång.
Nåväl, efter en tid insåg jag att det var omöjligt att bara strunta i mätningarna eftersom debatten handlade om sifferserierna. Men nog är många kommentarer mest ett utslag för önsketänkande, oavsett vilken färg skribenten har.
Då är det lättare att vara kategorisk i fråga om fotbolls-VM: Tyskland har spelat den bästa fotbollen!
På måndag klockan 11.28 vänder det. Då inträffar sommarsolståndet.
Om man vill vara brutal: då börjar det långsamt att mörkna. Men bara lugn: nästan hela sommaren återstår.
Riksdagen tar snart sommarledigt men många av ledamöterna kommer att jobba som bävrar hela sommaren. Det är nu som väljarna ska övertygas. Man måste få upp soffliggarna. De redan frälsta ska stärkas i sin tro. Det är debatter, torgmöten och turnéer. I en del fall var det fyra år sedan bygden, företaget eller institutionen senast fick besök av politiker.
Jag tycker att valrörelsen tar fart först när valaffischerna sitter uppe. De ger färg åt valrörelsen och höjer temperaturen. De tråkmånsar som vill ha bort affischerna ska man inte lyssna på.
Centern i mitt hemlän vill avveckla vargen. Men var det inte kärnkraften som skulle väck?
Ha en fin vecka i denna underbara, ljusa sommartid. Nästa vecka infaller Sveriges egentliga nationaldag, midsommarafton.