Nästa språng i IT-politiken

Politik2012-02-11 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under 1990-talet etablerade sig Sverige som en IT-nation i världsklass. Utbyggnaden av datanäten, i kombination med hem-PC-reformerna, gjorde att den nya tekniken blev nästan var mans egendom.

Kunnande och teknik spreds till fler och skapade en stabil hemmamarknad. Svenska företag blev starkare när de klev ut på den globala scenen.

Nu är det dags för nästa stora språng. Regering och riksdag har ställt in siktet på att 90 procent av Sverige ska ha tillgång till överföringskapacitet på 100 Mbit/sekund senast 2020. Men det är en lång väg till målet.

"I dag har 47 procent av tätorterna i Norrbotten tillgång till 50 Mbit/sekund. För glesbygden är siffran 16 procent", berättade Tony Blomqvist, vd för IT Norrbotten, vid landstingets seminarium "Morgonrock" i går.

Det betyder att det finns stora behov av investeringar. En stor del av dessa investeringar kommer IT-marknaden själv att hand om.

Men i ett glesbefolkat land som Sverige krävs även att samhället och politiken tar sitt ansvar.

Vi kan inte räkna med att de privata aktörerna kommer att prioritera Jokkfall eller Harads.

Därför måste regering och riksdag tar ansvar för att den nya tekniken kommer alla till del. Ett framtids- och tillväxtinriktat Sverige kan inte bara tänka på företagen runt Stureplan i Stockholm.

Hela samhällsekonomin tjänar på att det finns bra infrastruktur i hela landet.

Om vi ska kunna utveckla laxfisketurismen längs Kalix älv, biltestverksamheten i Arjeplog, gruvan i Kaunisvaara, fjällturismen i Björkliden och kunna ta tillvara tillväxtkraften i hela vårt avlånga land så är det angeläget att datorer och mobiltelefoni fungerar även i glesbygden.