Nato ut ur Sverige

Politik2010-08-10 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
För 65 år sedan, den 6 augusti 1945, släppte USA historiens första atombomb mitt i hjärtat av Hiroshima. Nästa atombomb släppte USA den 9 augusti över Nagasaki. Två bomber som ödelade städerna och närmare trehundratusen människor dog.
Konsekvenserna av atombomben finns fortfarande kvar trots att så många år har gått. Än idag föds många barn döda eller med defekter och hundratusentals människor måste fortsätta med medicinsk behandling.

Under de senaste åren har NATO:s militära aktiviteter börjat öka i vår del av världen. Vissa politiker och näringsliv talar positivt om NATO:s nyvunna intresse av att öva i länet. De sägs ge länet och besöksnäringen pengar genom ökad beläggning på hotellen, fler som går på restauranger och fler som handlar i våra affärer.
Man menar på fullt allvar att övningarna gynnar försvarsbudgeten. Det är exempelvis billigare att de kommer hit än att F21 från Luleå åker bort och övar. Men man glömmer att NATO är en kärnvapenklubb och mer av krigsallians än någonting annat.

Det är enkelt att ta fram positiva siffror på hur mycket byggföretagen tjänade på att bygga upp Hiroshima och Nagasaki efter atombombningar.
Intresset brukar ju aldrig ljuga. NATO:s och USA:s ökade intresse av att öva i våra trakter stavas ARKTIS. Där finns uppskattningsvis en fjärdedel av världens gas- och oljefyndigheter.

De militära aktiviteterna i länet startade på allvar förra året med de NATO-ledda övningarna; Loyal Arrow (Lojal pil) och Cold Response (Kallt svar).
Det var den moderatledda regeringen som fattade beslutet. Ooppositionen blev inte involverad.

Sittande regeringen har av många skäldiskkvalificerat sig från att fortsätta ha regeringsmakten. Speciellt i denna fråga. De har fört folket bakom ljuset när de anser att frågan om NATO:s militära övningar i Norrbotten är en rutinfråga som inte behöver förankras i riksdagen.
Den moderatledda regeringen bedriver ett försvarssamarbete med USA som om Sverige redan är NATO-medlem, vilket saknar folkligt stöd.

De rödgröna partierna är överens om att Sverige inte ska tillåta NATO-övningar på svenskt territorium om inte syftet är kopplat till FN-mandat. Det gäller även om Sverige saknas i ledningen för övningen. De säger ett tydligt nej till deltagande i NATO:s snabbinsatsstryka och att Arktis olje- och gasfyndigheter ska fredas och inte exploateras.
Arktis ska vara kärnvapenfritt.