Borgerliga ledarskribenter hånade Tommy Waidelich när han, som ny S-talesman i den ekonomiska politiken, tjatade om "miss matchen" på arbetsmarknaden.
Men Waidelich pekar på ett reellt problem. Trots att Sverige har hög arbetslöshet är det svårt för industrin att få fram arbetskraft.
De arbetslösa saknar ofta rätt kompetens för de nya jobb som nu växer fram. Många har fel utbildning eller för låg utbildning.
"Vi har aldrig haft så svårt att rekrytera ungdomar som i dag. Det har aldrig tidigare varit så få sökande till industriprogrammet", sa Kent Karlsson, klubbordförande i SKF i Göteborg, i en paneldebatt under IF Metalls nu avslutande förbundskongress i Älvsjö.
Samtidigt har regeringen dragit ned antalet platser inom både arbetsmarknadsutbildning och Komvux. Färre ges möjligheter att fylla igen sina kunskapsluckor.
Det säger något om hur feltänkt dagens arbetsmarknadspolitik är. Bland borgerliga politiker och opinionsbildare har det länge hetat att arbetsmarknadsutbildning bara är ett sätt att "frisera arbetslöshetsstatistiken".
Det är synsätt som straffar sig nu. Det gör att stora viktiga exportföretag har svårt att rekrytera arbetskraft.
Därför behöver vi mer, inte mindre, yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning för att matcha de arbetslösa mot dagens och framtidens arbetsmarknad
I början av september lägger regeringen och finansminister Anders Borg (M) den stora budgetpropositionen på riksdagens bord. Det är en budget som borde prioritera investeringar i utbildnng och infrastruktur framför nya skattesänkningar.
Arbetsmarknads- och vuxenutbildning är ingen slasktratt. Tvärtom. Det är offensiv politik för att bygga Sverige och svenskt näringsliv starkare.