Norges goda erfarenheter

HÖGERMAN. Ansgar Gabrielsen var näringsminister i den norska höyre-regeringen 2001–2004. Han gick i bräschen för lagen om en jämnare könsfördelning i??storbolagsstyrelserna.?

HÖGERMAN. Ansgar Gabrielsen var näringsminister i den norska höyre-regeringen 2001–2004. Han gick i bräschen för lagen om en jämnare könsfördelning i??storbolagsstyrelserna.?

Foto: Aas, Erlend / TT SWEDEN

Politik2016-10-17 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

År 2002 plockade dåvarande jämställdhetsministern Margareta Winberg (S) fram storsläggan mot de svenska storföretagen.

Om företagen inte har 25 procent kvinnor i sina styrelser senast 2004 kommer det en lag om könskvotering, dundrade en mycket bestämd Winberg.

Utspelet satte fart på näringslivet. Helt plötsligt var den dåliga kvinno­representationen en fråga som diskuterades intensivt.

SNS ordnade seminarier och 29 oktober 2002 skrev en grupp tungviktare i svenskt näringsliv en artikel i Dagens Nyheter med krav på bättre jämställdhet. Bland undertecknarna fanns bland andra de tyngsta företrädarna för SEB, Investor och Volvo.

Det har också skett framsteg. 2016 uppgår andelen kvinnor i styrelserna till 30,7 procent, enligt AP-fondens årliga kvinnoindex.

Winbergs gamla 25-procentsmål är passerat med råge.

Det betyder dock inte att det går att vara nöjd.

Fortfarande finns en stark mansdominans i många bolagsstyrelser.

Det är även skälet till att näringsminister Mikael Damberg (S) föreslår en lag om att senast 2019 ska andelen ledamöter av vardera kön i börs­bolagens styrelser vara som lägst 40 procent.

”Det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera”, säger han i en intervju med TT.

280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag ska omfattas av den nya lagen, om den passerar riksdagen.

Det är dock tveksamt om förslaget kommer att bli verklighet.

Hittills är det bara S, V och MP som sagt att de stödjer initiativet, vilket betyder att det saknar majoritet i riksdagen.

Oscar Sjöstedt (SD), som inte är någon nyansernas mästare, beskriver det som ”socialism” och ”en grov kränkning av den privata äganderätten”.

Men den här typen av lagar och mål förekommer i flera länder som är starka och välmående marknads­ekonomier – Norge, Island, Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Italien och Belgien.

Noterbart är dessutom att det var en höyrepolitiker (!) – Ansgar Gabrielsen, näringsminister 2001–2004 – som gick i spetsen för denna ”socialistiska” förändring i Norge.

De norska erfarenheterna är för övrigt goda. Den nya lagen har inneburit högre utbildningsnivå och bredare kompetens i styrelserummen.

Karin Thorburn, som är finans­ekonom och professor vid Norges Handelshögskola (NHH), har studerat effekterna av lagen i Norge.

”Förändringen av styrelserna har inte gett några ekonomiska effekter hos företagen. Det man däremot kan se är att utbildningsnivån i styrelserna har stigit. Detta eftersom kvinnor generellt sett är högre utbildade än män”, säger Thorburn i Dagens Nyheter 9 september.

Kort sagt: Förändringen har varit till glädje för norskt näringsliv, vilket inte är konstigt.

Ett underskott av kvinnor i ledande befattningar är en riskfaktor för företagens kompetensutveckling, ledarskap och konkurrenskraft.

Viktiga perspektiv och idéer riskerar att tappas bort i styrelse- och ­direktionsrummen.

Därför saknas grund för SD:s skrämselpropaganda om ”socialism”.

En starkare kvinnorepresentation medverkar tvärtom till att utveckla svenskt näringsliv.