Norrbotniabanan är samhällsekonomiskt lönsam

Politik2016-10-04 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Jag trodde i min enfald att argument som ”krigsförklaring mot Stockholm” för alltid var bortsopade ur debatten om Norrbotniabanan. Men tji fick jag.

Moderaternas trafiklandstingsråd i Stockholm har åter tagit upp den debatten. För min del får han prata om att bygga hur många mil T-bana han vill utan att jag ser det som en krigsförklaring mot Norrbotten. Men det är ju inte poängen i Kristoffer Tamsons argumentation.

Istället vill han att i princip alla investeringar i ny infrastruktur ska göra i Stockholm. På något annat sätt kan han inte tolkas. Att sedan Norrbotniabanan är samhällsekonomiskt lönsam (vilket flera utredningar visat), att 60 procent av svensk export kommer från norra Sverige, att vi liksom andra delar av landet behöver större arbetsmarknadsregioner för framtida kompetensförsörjning – allt det struntar Tamson högaktningsfullt i. Bara Stockholm får sitt och mer därtill.

Det är också märkligt hur tyst Edward Riedel, moderat riksdagsledamot från Umeå, är. Han brukar ju alltid ha allt att säga om allt. Men nu är han tyst. Varför?

Börjar han inse att han inte har sitt parti med sig när han försöker prata Norrbotniabana? Dessutom verkar inte centerns Helena Lindahl ha något att säga. Hon brukar ju kunna tycka till om det mesta.

Bara ett moderat oppositionsråd i Skellefteå vågar upphäva sin stämma mot Stockholmsmoderaterna. Ja, pliktskyldigast var ju också Krister Hammarbergh med i debatten och tonade ner Tamsons inlägg. Det är märkligt tyst på den borgerliga kanten.

Vägslitageavgift har upprört en del centerpartister på sistone. Men vilket förslag är man upprörd över?

I december kommer utredningen då vet vi hur utredaren ser på det hela. Efter det ska frågan vägas samman med andra skatter och andra värden och så får vi se vad som slutligen föreslås. Men de som inte vill ha denna avgift måste svara på hur dom vill minska klimatutsläppen från den tunga trafiken. De måste svara på hur de vill kunna hålla koll på de bilar som utför olagliga cabotage transporter.

Om det finns någon som tror att den utländska konkurrensen som idag sker på oschyssta villkor inte kommer att drabba även virkes- och mjölktransporter i norra Sverige om inget görs tror jag kommer att bli mycket förvånade när detta är ett faktum.

Vägslitageavgifter, rätt utformade, kan ge svensk åkerinäring stora konkurrensfördelar. Speciellt om vi tillåter tyngre och längre fordon. För mig hänger det ihop.