Nya tider - nytt ledarskap

I foajén i kommunhuset Kalix porträtteras alla tidigare kommunalråd av konstnären Erling Johansson. Ellinor Söderlund (S)  är sedan årsskiftet den första kvinnan på posten som kommunstyrelsens ordförande i Kalix.

I foajén i kommunhuset Kalix porträtteras alla tidigare kommunalråd av konstnären Erling Johansson. Ellinor Söderlund (S) är sedan årsskiftet den första kvinnan på posten som kommunstyrelsens ordförande i Kalix.

Foto: Olov Abrahamsson

Politik2011-09-23 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

För fem år sedan gjorde Socialdemokraterna ett formidabelt val i Kalix. Hela 58 procent av kalixborna röstade på S och gav partiet egen majoritet i kommunfullmäktige.

Men firandet på valvakan 2006 följdes av en lång baksmälla. Mandatperioden 2006-2010 blev ingen dans på rosor för den nya kommunledningen.

En kärvande ekonomi och dyr skolstruktur skapade interna slitningar. Partiaktivisterna hade svårt att enas om tagen.

Motsättningarna kulminerade på arbetarekommunens årsmöte 28 mars 2010. Tidigare kommunalrådet Robert Forsberg, Båtskärnsnäs, petade som toppnamn efter en dramatisk omröstning.

I stället blev Ellinor Söderlund, Sören, ny kandidat till kommunalrådsposten. Många partiaktivister gladde sig åt förnyelsen, men många var också besvikna och ledsna.

Den interna splittringen kring ledarskap och politik påverkade valresultatet 2010. S backade kraftigt till 46 procent och tappade den egna majoriteten.

Men S kunde ändå sitta kvar vid styrspaken i kommunhuset. Direkt efter valet etablerade S, V och MP ett samarbete. En rödgrön majoritet delade på makten.

Ellinor Söderlund (S) blev ordförande i kommunstyrelsen. Kenneth Sandberg (MP) tog hand om rollen som vice ordförande. Karin Nilsson (V) blev ordförande i socialnämnden.

När jag träffar Ellinor Söderlund i kommunhuset i Kalix är det ofrånkomligt att det blir tal om motsättningarna i partiet och vad som egentligen hände 2010.

"Många ville se något nytt, en förnyelse. Jag tror att det spelade roll att jag var både ung och kvinna", sammanfattar hon.

I tidningsrubrikerna framställdes Ellinor Söderlund som en gröngöling. Men hon är ingen nykomling när det gäller vare sig politik eller ledarskap.

Hon gick med i SSU-klubben i Kalix i början av 1990-talet. När hon jobbade som undersköterska och vårdbiträde var hon fackligt aktiv i Kommunal.

Efter valet 2006 blev hon invald i landstingsfullmäktige.

Som enhetschef inom äldreomsorgen har hon dessutom hanterat både stora organisationer och budgetar.

Det är erfarenheter som kommer väl till pass nu. Söderlund vet att det krävs hårt jobb för att samla partiet i Kalix.

"Vi behöver prata mer med varandra och förnya mötesformerna. Det kan handla om temamöten där de olika nämnderna informerar om sin verksamhet. Medlemmarna vill ha inflytande", säger hon.

I vårt samtal återkommer Söderlund till ord som "delaktighet, samverkan och ärlighet". De fungerar även som ledstjärnor för samarbetet mellan S, V och MP i kommmunledningen.

"Vi är tre olika partier och kan inte vara överens om allt. Men jag tror att det mesta går att lösa genom dialog. I grunden är vi överens om att utveckla kommunen, att skolan och äldreomsorgen ska vara bra", säger hon.

I bland får Ellinor Söderlund kritik för att hon inte kliver fram och tar mer plats.

"Jag har en annan ledarstil. Jag är en mer lyssnande person. Men det betyder inte att jag saknar åsikter. När det behövs kommer jag inte att tveka att kliva fram och ta strid. Men jag känner inget behov av att ta strid bara för stridens egen skull", säger hon.

För en liten kommun som Kalix - 16699 invånare vid halvårsskiftet - gäller nog också snarare att söka samförstånd än konflikter i kommunpolitiken.

Kommunen har knappast råd att låta samhällsatmosfären förgiftas av bittra politiska strider.

Om man ska vända en nedåtgående befolkningstrend gäller det att hålla ihop och tala mer om utvecklingsmöjligheter och fördelar.

Ellinor Söderlund konstaterar att Kalix har många kvaliteter och värden.

"Vi har bland annat löjrommen, bandyn, skärgården, tillgång till jakt och fiske, billigt boende, bra kultur, ett rikt föreningsliv och en otroligt fin golfbana", säger hon.

Dessutom behövs arbetskraft i Kalix.

"Många företag har ett stort kompetensförsörjningsbehov. Men då gäller det att människor har rätt utbildning för de jobb som nu växer fram", säger hon.

Därför skissar kommunen och det lokala näringslivet på att genomföra en mässa under 2012 för att informera och synliggöra vilka jobbmöjligheter som faktiskt finns i Kalix.

"Det finns bra jobb om man vill bo kvar i Kalix. Vi har en expanderande tjänstsektor och andra näringar som växer ", säger Ellinor Söderlund.

Annorlunda uttryckt: Det finns ingen anledning för Kalixpolitikerna att klä sig i säck och aska.

Det finns hela 337 verksamma aktiebolag i Kalix och en tradition av entreprenörskap och företagande i den rödgröna kommunen.

Det är en bra grund för att skapa en bättre utveckling och sätta stopp för befolkningstappet.

Men då gäller det att kommunpolitikerna är med på noterna.

Det (S)tyrande partiet har inte råd med en till period som präglas av intern oro.

Nu gäller det att blicka framåt, tala framtidsfrågor och lägga alla gamla surdegar på hyllan.