Regionalpolitik har varit ett viktigt tema tillsammans med entreprenörsskap och kreativitet på NSD:s ledarsidor i sommar.
Det ser ut som om Staffan Hanssons begrepp "Norrbottens teknologiska megasystem" tagit fart och börjat växa till.
Olov Abrahamsson skrev "regionalpolitik spelar roll" redan den 27 juni. Peter Swedenmark har liksom Åsa Petersen påpekat att ca 220 miljarder skall investeras i Norrbotten de kommande åtta åren. Men inte bara råvaror och teknik går att utveckla i länet.
I juni berättar en NSD-artikel att inkomsterna från upplevelse- och besöksnäringarna faktiskt är 50 procent högre än järn- och stålexporten och dubbelt så hög som exempelvis bilindustrin.
Åsa Petersen skrev den 20 juli " Framtidens framgångar hänger på om Norrbotten förmår kombinera det gamla med det nya och det tekniska med det kreativa. Vi måste lyckas attrahera en ny generation norrbottningar som vill vara med och bygga länet starkt".
Material till den immateriella industrin har vi, event och upplevelser finns. Europas sista vildmark, naturen, ishotellet och trädhotellet är exempel på detta. Men oexploaterade delar av berättelsen norrbotten finns kvar.
Kjell Lundholm och Mauritz Nyström har i boken "Från istid till 1750" berättat Luleå sockens historia. Precis som Kairo i Nildeltat, Peking vid Gula floden och Delhi vid Ganges strand har Luleå varit centrum för en visserligen folktom men desto resursstarkare region. FN:s världsarv Gammelstads kyrkby är en symbol för denna tiotusenåriga utveckling.
Då mänskligheten för första gången började odla vid Eufrat och Tigris låg isen kilometertjock över Luleå. I dag håller vi på att planera för Europas största serverhallar här. Nya former av odling som leder mot framtiden. Denna mänsklighetens utvecklingsresa är en hyperintressant berättelse som många vill ta del av.
Stigen mellan kyrkan och över det likaledes av FN bevarade våtarvet Gammelstadsviken går från forntid till symbolen för framtiden, Östen Mäkitalos universitet och Facebooks serverhallar vilka är immateriella värden som rätt omhändertaget och marknadsfört kan locka många, inte bara européer till kulturcentrat i norr.
Det är samhällets sak att skapa goda förutsättningar för entreprenörskap och näringslivsutveckling. Infrastruktur, kyrklig verksamhet, skola och utbildning, kultur och kulturhistoria, fritid och naturupplevelser kan ge de kreativa och humanistiskt intresserade unga luleåborna en möjlighet att med stolhet försörja sig på hemorten.
Kom ihåg vad vår legendariska landshövding Ragnar Lassinanti en gång sade: " En historielös människa är en vilsen människa. "