Om Folknykterhetens dag

Politik2009-05-23 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Så har vi passerat Kristi himmelfärdsdag. Wikipedia på nätet upplyser om att dagen tidigast kan infalla den 30 april och senast den 3 juni.
Av tradition är det Folknykterhetens dag. Det brukar inte vara några stora människomassor som samlas men nykterhetsorganisationerna har under senare år fått ett uppsving. IOGT-NTO har i dag 47 000 medlemmar runt om i landet och antalet ökar stadigt. Och töntstämpeln är borta, detta att man betraktar nykterister som några kufar.
I en värld där drogerna tar allt större plats är det viktigt att det finns motståndsrörelser.

Misha Glenny är journalist och historiker, han har bland annat arbetat vid BBC. I boken "McMaffia. Brottslighet utan gräns" (Norstedts) gör han en grundlig genomgång av den organiserade brottsligheten i olika delar av världen. Det är en skrämmande läsning. Vapenhandel, knarkhandel, prostitution och trafficking utgör omkring tjugo procent av världens BNP.
Många politiker har förklarat krig mot drogerna och lovat kraftfulla insatser. Men det förefaller som om marknaden inte berörts nämnvärt. Priset på heroin och kokain har sjunkit och konsumtionen har ökat.
FN räknar med att droger svarar för 70 procent av den organiserade kriminella verksamheten.
Glenny menar att en legalisering av drogerna skulle vara "dödligast tänkbara slag mot de transnationella kriminella nätverken". Det är en tämligen kontroversiell uppfattning men numera inte unik.

César Gaviria, expresident i Colombia, Ernesto Zedillo, expresident i Mexiko och Henrique Cardoso, expresident i Brasilien kom till slutsatsen: Kriget mot knarkkartellerna har förlorats.
"De latinamerikanska presidenternas kommission hävdar att kampen mot narkotikan nu orsakar större skada än drogerna själva" sa Johan Schmidt i Ekot (www.sr.se/ekot).
"Det är inte målet att minska konsumtion och skadeverkningar för individer och den allmänna folkhälsan som ska ändras, utan metoderna att nå dit, menar kommissionen."
I en del latinamerikanska länder fruktar man att de politiska institutionerna ska trängas undan av de kriminella ligorna.

Nu hoppas många att president Barack Obama ska lansera en ny drogpolitik. Men ingen tror väl att presidenten ska släppa drogerna fria.
I Cops i TV 6 kan man följa den amerikanska polisens vardagsarbete. Mycket handlar om jakten på droger och missbrukare. Det är en resa in i underklassens USA. Risiga husvagnsparkeringar, nergångna kvarter och mycket våld, fjärran från Hollywoods glitter.

I Övertorneå var det tolv personer som bad om skattereduktion för hushållsarbete som utförts under 2008. Reformen blev en klart större framgång i Danderyd. Där var det drygt 1 598. Nu bor det sex gånger så många i Danderyd. Så det blir egentligen 1 598 mot 72 - avdraget var mer än tjugo gånger vanligare i Danderyd.
En förklaring är att Danderyd har en hög medelinkomst, runt 440 000 kronor per år. Även i andra kommuner med många höginkomsttagare har reformen blivit en succé.
Det var ju precis det här oppositionen varnade för: det var en förändring som främst var till gagn för de välbeställda.
Norges vinst i schlagermästerskapet ledde till ett extra glatt 17 maj. Brukar inte norska artister, klädda i lusekofta eller hembygdsdräkt, komma sist? Jag trodde faktiskt att Senegal hade större chans att vinna bandy-VM än Norge schlager-EM. Men man kan ju inte alltid ha rätt.
Att rysk polis slog ned Prideparaden i Moskva innan den ens börjat var deprimerande. Det var för mycket Sovjetunionen över det hela: intolerans och polismakt. En av de stora uppgifterna för de europeiska demokratierna är att ryssarna ska få mer av frihet och demokrati. Det borde vara ett stort ämne i valrörelsen inför valet till Europaparlamentet.

Ha en fin helg. Nästa söndag är det mors dag.