Europaparlamentarikern Olle Ludvigsson (S), Göteborg, är ingen politisk gödkyckling.
Före han valdes in i Europaparlamentet 2009 jobbade han på Torslandaverken i Göteborg i 41 år. Han var aktiv i IF Metall och under många år löntagarrepresentant i Volvos bolagsstyrelse.
Det innebär att han kan tala om närings- och industripolitik med viss tyngd och erfarenhet.
Villkoren för jobb och företagande stod också i centrum, när Olle Ludvigsson besökte Luleå under tisdagen och onsdagen.
Vid ett anförande på Lillan under tisdagskvällen underströk han att villkoren i Sverige påverkas av det som sker i Europa.
"Sverige är världens mest exportberoende land. 60-70 procent av vår export går till Europa. Vi är beroende att av Europa fungerar", sa han.
Därför är det som sker med Grekland viktigt för Sverige.
"Vad händer om Grekland lämnar valutaområdet? Vilka följdeffekter får det i Spanien, Portugal och Italien? Inget vet säkert", resonerade Ludvigsson.
Med säkerhet kan vi dock säga att en skakig europeisk ekonomi ger direkta återverkningar i den svenska vardagen.
Samtidigt som Ludvigsson talade i Luleå rapporterade SVT:s Aktuellt om att Volvo Personvagnar drar ned sin personalstyrka vid Torslandafabriken med 200-300 personer.
Enligt SVT skärs produktionen i Torslanda ned med närmare 10 procent.
Skälet är en svagare europeisk ekonomi. Volvo tappade åtta procent av sin bilförsäljning på den europeiska marknaden under första halvåret jämfört med samma period i fjol.
Det säger något om hur viktigt det är att Sverige finns med i Europaparlamentet och andra europeiska sammanhang.
Besluten i Europa påverkar i allra högsta grad även oss.
"Det är bättre att vara innanför än utanför dörrarna där besluten fattas. De lärde jag mig som löntagarrepresentant i Volvos styrelse", argumenterade Olle Ludvigsson.
Men det är även viktigt vad Sverige och svenska politiker säger på dessa möten. Under flera år har det känts som att Sverige bara har lekt följa John med Angela Merkel och Tyskland.
Det har predikats åtstramningar i de offentliga finanserna. Men ett Europa som ska utvecklas och vara konkurrenskraftigt kan inte bara prioritera lägre skatter och minskade offentliga utgifter.
Ett Europa som vill utvecklas och skapa fler jobb måste framför allt rusta sig med bra infrastruktur, högklassig utbildning och god offentlig service . Det är viktigare än nya skattesänkningar.
Inför höstbudgeten, som presenteras i sin helhet 20 september, har regeringen nu aviserat en del satsningar på forskning och infrastruktur.
Det låter bra och kan tyda på att det skett en viss tillnyktring i regeringskansliet Rosenbad, men hur kommer den slutgiltiga fördelningen att se ut?
Ännu har vi bara sett par välregisserade budgetutspel. Budgeten i sin helhet presenteras inte förrän om tre veckor.
En sak är dock säker: Infrastrukturpolitiken kan inte bara handla om att underlätta arbetspendling mellan Göteborg och Borås, eller att bygga en ny tunnelbana till Nacka.
Kaoset på järnvägarna handlar nämligen inte bara om persontrafiken.
Alla har sett rubrikerna om tågkaoset på Stockholms central. Men rubrikerna borde även handla om förseningar och störningar för godstrafiken i norra Sverige. De betyder konkurrensnackdelar för svenskt näringsliv och stora samhällsekonomiska förluster.
Förra vinterns förseningar beräknas ha kostat Sverige 2,4 miljarder kronor i produktionsbortfall, enligt Trafikverkets beräkningar.
Därför går det inte att bara snacka persontåg och tunnelbanor. Det är inga oviktiga framtidsinvesteringar. Men det gäller även att bygga moderna och kostnadseffektiva transportsystem som bidrar till att stärka svensk industri.
Utan internationellt konkurrenskraftiga industriföretag kommer det att saknas ekonomisk grund för dagens stora tjänstesektor i Stockholms innerstad.
"Det kostar pengar att låta godstågen stå stilla. Vi behöver bygga ut infrastrukturen för att stärka Sveriges och Europas konkurrenskraft", sa Ludvigsson helt riktigt under sitt besök i Norrbotten.