OS-landet saknar litteraturpristagare

Leonard Cohen, 76 år i år, är kanske den mest kända kulturutövaren i dagens Kanada

Leonard Cohen, 76 år i år, är kanske den mest kända kulturutövaren i dagens Kanada

Foto: Evan Agostini

Politik2010-02-16 07:35
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Är det dags att införa OS-fria zoner? Medierna ägnar stort utrymme åt spelen och bevakningen i Vancouver kommer nog att slå alla tidigare rekord. För de som är ointresserade av idrott är det en hård tid. Men personer som normalt aldrig ser sport brukar dras med och om det blir svenska framgångar är det många som känner sig delaktiga i framgångarna. Våran Charlotte och våran Anja.
Vancouver i västra Kanada är alltså värdort, vilket Östersund och Åre och andra svenska orter aldrig lyckats bli. Nästa teoretiska chans för ett svenskt arrangörsskap är 2022.

Männen i Kanada bär storrutiga skjortor, paddlar kanot och sjunger vid lägerelden. Kvinnorna i Kanada bär kjolar med volanger, pysslar om hemmet på ranchen och byter pajrecept med grannfruarna.
Ja, ungefär så kan man tro att Svenska Akademien tror. Kanada, som i dag har drygt 33 miljoner invånare, har aldrig haft någon Nobelpristagare i litteratur. Inte en enda! Sedan det första priset delades ut år 1901 har sju svenskar belönatas, om man räknar tyskfödda Nelly Sachs, som flyttade till Sverige. Om kanadensarna var lika duktiga som vi svenskar skulle landet haft över tjugo litteraturpristagare.

Den mest kända författaren från Kanada är Lucy Maud Montgomery (1874-1942). Hon skrev om Anne på Grönkulla, som växte upp utan sina föräldrar. När hon skulle till ett nytt fosterhem, en drömplats, visade det sig att paret beställt en fosterpojke. Nåväl, Anne blev kvar där och återkom i många böcker.
Så sent som 2008 var Lucy Maud Montgomery åter aktuell. En sondotter framträdde då och berättade att hennes farmoder lidit av depressioner och valde att ta sitt liv 1942. Tidigare har det sagts att hon dog av hjärtsvikt. En av anledningarna till att dödsorsaken offentliggjordes var att familjen ville minska hysch-hyschet kring psykiska sjukdomar.

Efter andra världskriget tillsatte det kanadensiska parlamentet Masseykommissionen. Man såg risken med att Kanada kulturellt skulle slukas av den mäktiga grannen USA.
Kommissionen föreslog inrättandet av ett särskilt kulturråd för att värna den kanadensiska identiteten och stimulera kulturproduktion. Särskilt översättningsstöd betalades ut tillförläggare i andra länder som gav ut kanadensisk litteratur. Katarina Leandoer har skrivit om detta i sin doktorsavhandling.

Här några kanadensiska författare:
 Feministen Margaret Atwood föddes i Ottawa 1939 och böckerna utspelas ofta i hemlandets miljö. Lanserad till Nobelpriset.
 Naomi Klein, ikon i den internationella rättviserörelsen, föddes i Montreal 1970 av amerikanska föräldrar, som emigrerat eftersom fadern var rädd för att bli inkallad till Vietnam.
 Alice Munro (f 1931) har uteslutande publicerat novellsamlingar men hennes andra novellsamling Lives of Girls and Women (1971) betecknats av vissa som en roman. En samlingsvolym med Munros bästa noveller har legat högt på svenska boklistor. Hon fick Bookerpriset år 2009 och nämns i Nobelprissammanhang.
 Joni Mitchell föddes i Alberta 1943 men har levt större delen av sitt liv i USA. Hon har bland annat belönats med Polarpriset (1996) och är med i rockens Hall of Fame. Mitchell är sångerska, låtskrivare, musiker och konstnär.
 Leonard Cohen är sångare, låtskrivare, musiker, poet och författare som har sålt 60 miljoner album världen över. I många årtionden har han gjort avskedsturnéer. Cohan, som föddes i Montreal 1934, är en driven poet och fin sångare, kanske den mest kända kulturutövaren i dagens Kanada. Han lyckas ständigt erövra nya generationer. Gubben kan.

Nämnas kan också att den svenske författaren Sven Delblanc föddes i staten Manitoba i Kanada år 1931. Föräldrarna hade utvandrat dit tre år tidigare för att bli nybyggare. Redan 1934 återvände familjen till Sverige och ett liv som småbrukare i Sörmland.
Hoppas det blir fina spel i Vancouver och att Kanada snart får en Nobelpristagare.

Guld
Fick Maria Wetterstrand, mäktigast i Miljösverige.

Silver
Fick Vattenfalls styrelseordförande ösa in eftersom han fick restskatt på över fyra miljoner.

Brons
Är ju en legering. Ok för det. Men att man ska limma ihop köttbitar till stora biffar är skandal.