Osund konkurrens

Det är inte meningen att anställningsstöd och praktikplatser ska användas för att snedvrida konkurrensen.

Hotell- och restaurangfacket vittnar om att det finns företag som sätter i system att nyttja praktikplatser och olika former av anställningsstöd. Nu är det dags att röra om i grytan!

Hotell- och restaurangfacket vittnar om att det finns företag som sätter i system att nyttja praktikplatser och olika former av anställningsstöd. Nu är det dags att röra om i grytan!

Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX

Politik2012-03-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Häromdagen fick jag mejl från en företrädare för Hotell- och restaurangfacket. Han konstaterade att hotell- och restaurangnäringen fått del av både sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt moms.

Men det finns även stöd till företagen i branschen som inte syns, framhöll han. En del mindre nogräknade arbetsgivare har gjort det till en affärsidé att utnyttja olika former av anställningsstöd från arbetsförmedlingen.

"I vår bransch är rörligheten bland de anställda stor och vissa företag har blivit väldigt skickliga att söka olika stödformer. Man kan säga att del av företagen har blivit bidragsberoende", berättade han.

Ett exempel nämns på fackförbundets egen hemsida.

"En äldre men pigg och kvalificerad kock sökte arbete. Efter att han hade skickat ett CV så kom han till en intervju. Allt verkade ordna sig till frågan kom: Har du något bidrag från arbetsförmedlingen?

Den förvånade kocken undrade vad som menades och fick förklaringen:

- Om du har bidrag från arbetsförmedlingen tjänar vi 200 000 till 300 000 kronor om året. Tyvärr kompis, får vi inget bidrag måste vi ta någon annan."

Regeringspartierna har talat om att minska bidragsberoendet. Men det gäller uppenbarligen inte inom vissa delar av näringslivet.

Det kan ju ändå inte vara meningen att anställningsstöd och praktikplatser för arbetslösa ska användas för att snedvrida konkurrensen och ensidigt gynna vissa näringsidkare inom hotell- och restaurangbranschen.