På ont och gott är vi tillgängliga hela tiden

Politik2011-06-01 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Nu har jag just avslutat andra veckan på nya jobbet. Det känns spännande med det har också varit lite förvirrande. Hur funkar kaffeautomaten? Varför får jag inte ut utskrifterna ur skrivaren?

Tur att det finns många som kan hjälpa mig med inskolningen! När det gäller de fackliga frågorna känner jag mig redan varm i kläderna, eftersom det handlar om frågor som jag jobbat med länge, om än på ett lite annat fält, som ordförande i ett av TCOs förbund.

De professionella och välutbildade medlemmarna i TCOs 15 medlemsförbund går till över 500 000 arbetsplatser varje dag. Och min och förbundens uppgift är att lyfta de frågor som rör deras arbetsliv och bidra till att det blir ännu bättre. Jag har börjat så smått att formulera utgångspunkterna i en ny arbetslinje.

Det är naturligtvis en väldigt komplex fråga, men jag vill lyfta en aspekt, som jag tror att vi behöver hitta lösningar på. Det har att göra med att vi har ett arbetsliv som på många sätt är teknikintensivare och flexiblare än någonsin tidigare. Det finns betydande frihetsvinster för den enskilde i detta. Samtidigt skapar det också nya problem.

Plingar det i din telefon som betyder jobbmejl? Läser du och ger svar också under den tid som är ledig - på kvällar, helger, efter förskolehämtningen i parken, på utlandsresan eller på altanen på landet. Äter sig jobbet in i varje vrå av ditt liv?

Förr stämplade man in och ut från arbetsplatsen och efter jobbet var man ledig, eftersom det inte fanns någon möjlighet att kontrollera vad som hände på kontoret när man inte var där, och inte heller vad som försiggår på företagets andra filial i en helt annan tidszon. Idag är vi, på gott och ont, tillgängliga precis hela tiden.

Utvecklingen av övertiden talar också sitt tydliga språk. En ökande del av den övertid som TCO-förbundens medlemmar arbetar är sådan som de inte får betalt för, eftersom det förväntas att man "ställer upp" när så krävs.

För många av TCO-förbundens medlemmar handlar arbetstidsfrågan alltså om att återigen kunna gå ner på heltid. Vi vet att en stor majoritet av dem gillar sitt jobb, men att de också vill ha tid till familjen och till en rik fritid.

I höstens avtalsrörelse kommer vårt största förbund, Unionen, att driva kravet "rätten till en ostörd fritid". Det ska vi också ha i tankarna, när vi funderar över hur en ny arbetslinje, utformas.

Vi behöver också tala om detta på arbetsplatserna och utforma villkoren i våra kollektivavtal efter detta. För det behövs ett modernt ledarskap och chefer som bidrar till möjligheter för de anställda att kombinera karriär med en rik fritid och tid för familjen.