Under tisdagen hade Dagens Nyheter nya avslöjanden om vidlyftigt festande i statlig regi.
Den statliga stiftelsen för strategisk forskning har spenderat flera miljoner på fester och oklara pr-projekt, skriver Dagens Nyheter.
Samtidigt skriver Aftonbladet om en julfest på Näringsdepartementet som bokfördes som "seminarium" och gick lös på 616 473 kronor, utslaget per deltagare blev det 2 140 kronor per person.
För departementschefen Annie Lööf (C) som var snabb med att peka finger åt Tillväxtverket och sparkade Christina Lugnet är det givetvis besvärande. Lööf har inte levt som hon lär.
Många har mycket att lära av de senaste veckornas avslöjanden. Bland annat borde det vara en självklarhet att upprätta samlade riktlinjer för representation och personalaktiviteter i all statlig verksamhet.
I dag är det upp till varje enskild verks- eller bolagschef att formulera ett eget regelverk. Men avslöjandena om Tillväxtverket, Näringsdepartementet och den statliga forskningsstiftelsen visar att det inte räcker.
Regeringen bör omedelbart ge uppdrag till en händig tjänsteman på Statsrådsberedningen eller Finansdepartementet att snabbt skriva ett utkast till handboken "Riktlinjer för statlig representation, personalpolitik m m".
Den slapphet och slösaktighet som uppdagats är ohållbar.
S-riksdagsledamoten Leif Pagrotsky, Göteborg, fäster även uppmärksamheten på en annan principiellt viktig detalj i den här historien.
När Aftonbladet begärde att få ut kvitton om Näringsdepartementets larmade registratorn den politiska ledningen som började mörka. Detta trots att tryckfrihetsförordningen föreskriver att handlingar måste lämnas ut skyndsamt.
Pagrotsky har nu bestämt sig för att KU-anmäla Näringsdepartementet.
"Grundlagen är solklar: där står att en handling skall lämnas ut. Genast. Lagen medger inte att man ska skicka det till någon mellaninstans som ska kontrollera. Det är en viktig sak i en demokrati att allmänheten via sina ombud, media, ska kunna ta del av information. Vi måste vårda det politiska systemet. Det som kommit fram nu är förskräckligt och det är KU:s sak att ta reda på om det är sant", säger Pagrotsky till Aftonbladet.
Vi får hoppas att KU kan räta ut alla frågetecken under hösten. Näringsdepartementets försök att mörka den här historien ger dålig eftersmak och skadar allvarligt förtroendet för den offentliga förvaltningen.
Opolitiska tjänstemän och registratorer ska inte användas som brickor i det politiska spelet.