Politiken, enligt SCB

Politik2011-06-09 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

SCB:s stora partisympatiundersökning är den största - och mest tillförlitliga - opinionsmätningen. Den bygger på 9000 intervjuer och görs bara två gånger per år (i november och maj).

Men SCB:s undersökning ändå bara en opinionsmätning. Den ger en hint om hur de politiska vindarna blåser, men den säger inget om hur det skulle gå i ett riktigt val.

Men det är ändå intressant att studera tendenserna i SCB-undersökningen och spekulera om orsakerna.

 Kristdemokraterna får bara stöd av 3,8 procent, enligt SCB. Det förvånar inte. Partiledaren Göran Hägglund vill framstå som en hygglig prick med hjärtat på rätta stället. Men som socialminister är han med och administrerar utförsäkringar, växande barnfattigdom och besparingar i den offentliga sektorn. Det är inget som stärker KD:s förtroendekapital.

 Centerpartiet backar till 4,5 procent. Sannolikt bottnar det i en djup identitetskris. Centerpartiet var en gång det stora landsbygdspartiet. Men i dag snackar centertoppen mer om Stureplan och tjänstesektorn i Stockholm än om Norrbotniabanan och regionalpolitiken. Det är inte undra på att många gamla C-väljare i skogslänen inte längre känner igen partiet.

 Vänsterpartiet landar på låga 4,5 procent, en bit under det klena valresultatet på 5,66 procent 2010. Det är siffror som bör vara en väckarklocka. V lyfter inte under Lars Ohlys ledarskap. Sannolikt skulle V tjäna på ett nytt ledarskap. Varför inte testa med Jonas Sjöstedt och/eller Josefin Brink?

Noterbart är också att det nya socialdemokratiska ledarskapet fått en bra start. 34 procent är klart över fjolårets valresultat.

Raset under Mona Sahlins sista tid som partiledare verkar ha stannat av. Med Håkan Juholt vid rodret flyttar partiet fram positionerna.

Miljöpartiet klarar sig också bra i SCB-mätningen. Den positiva uppmärksamheten runt de nya språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson belönar sig.

Med 8,9 procent befäster de gröna sin ställning som riksdagens tredje största parti, enligt SCB.

Moderaterna ligger på historiskt höga 31,1 procent, men deras framgång sker helt på bekostnad av en tillbakagång för de borgerliga småpartierna. Även folkpartiet backar, enligt SCB.

Därför är alliansregeringens situation inte helt enkel. M kan göra ett kanonval men ändå förlora regeringsmakten 2014, om KD och C trillar ur riksdagen.

Det är redan bäddat för ett spännande riksdagsval 2014. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg sitter inte säkert i sadeln.

Om några år kan vi leva med ett helt nytt politiskt landskap. Dagens riksdagsmajoriteter är inte givna.