Raka puckar från Katri Linna

Foto: Kerstin Carlsson / SCANPIX

Politik2008-07-18 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Katri Linna, född i Tammerfors och sedan 2005 Ombudsman mot etnisk diskriminering (DO), blir ny diskrimineringsombudsman och chef för den sammanslagna ombudsmannamyndigheten. Hennes första uppgift blir att bygga upp en ny organisation för dagens fyra ombudsmän: DO, HomO (Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning), HO (Handi-kappombudsmannen) och JämO (jämställdhetsombudsmannen). Den nya myndigheten ska börja arbeta den 1 januari 2009.

Bra eller dåligt? Det finns nog en poäng med att lägga verksamheterna i samma fögderi. Förhoppningsvis ska det leda till att man med större kraft kan driva olika diskrimineringsfrågor.
I en rapport för några veckor sedan slog DO fast att svenska samer diskrimineras och att deras rättigheter åsidosätts.
I rapporten finns en knippe exempel:
4 Modersmålsundervisning i korridorer efter skoltidens slut.
4 Bemötande från myndighetshåll som fortfarande präglas av assimileringstankar och negativa föreställningar om samer.
4 Samers kultur används i kommuners marknadsföring samtidigt som deras rättigheter åsidosätts.
- Samer blir inte bemötta som individer utan kategoriseras utifrån föreställningar om samer som grupp, säger Katri Linna på DO:s hemsida. Högskoleutbildade samer hänvisas till exempel till arbete som turistvärdar enbart på grund av sin etnicitet.

Det är inte ofta det kommer så raka puckar från det officiella Sverige, ett land som skamligt nog inte ratificerat ILO-konventionen om urfolk.
Samernas makt och inflytande måste öka, menar Linna: "Samer har som urfolk och nationell minoritet särskild rätt till inflytande och delaktighet."
Samma dag som Linna utsågs så uttalade sig Eivind Torp, som för några veckor sedan doktorerade i juridik vid Tromsö universitet på avhandlingen "Renskötselrätten och rätten till naturresurserna". Torp har studerat lagstiftningen i Sverige.
- Det är tydlig skillnad mellan vad man säger i festtalen och hur verkligheten ser ut, säger han till Östersundsposten.
- På högtidsdagar är man välvilligt inställd och talar om att värna samernas intressen. Men lagarna som stiftas går i annan riktning.
Bilderna som DO och doktorn förmedlar är påfallande lika.

Frågan är nu vilka de politiska slutsatserna blir. Man ska inte bortse från risken att extrema partier försöker fiska i grumliga vatten och ställa folkgrupper mot varandra. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) är också sameminister. Han har inte direkt profilerat sig i frågor som gäller samernas rätt. Men
i sanningens namn så
har inte heller någon
oppositionspolitiker
gjort det. En tuff och
frispråkig DO kan
sätta nödvändig
press på
politikerna.


Alliansregeringen kan (...) vara i färd med att avfärda en hel generation som i grunden har borgerliga värderingar - individ, frihet, rörlighet - och därmed mista de politiker som ska ta vid efter herrarna Borg och Björklund.

Efter ett första besök på Almedalsveckan är de flesta av mina fördomar bekräftade.
Vägarna ska vara öppna för alla, inte bara för de som har råd att betala.
Principiellt är det ingen skillnad mellan avgifter på offentliga bibliotek, skolor eller vägar. Här ska allemansrätt gälla.